Terug naar overzicht
± min

Hogere schadelast ondanks minder Letselclaims!

Wij hebben op ons blog al vaker gepubliceerd over de afgelopen twee slechte verzekeringsjaren in Engeland. Het ziet er naar uit dat het voor 2012 een beter jaar zal worden.

Veel Britse verzekeraars hebben enorme premieverhogingen doorgevoerd voor autoverzekeringen, zelfs tot 50%. Daarnaast zijn het aantal letselclaims met grote financiële belangen, met ongeveer 10% afgenomen. Uit onderzoeken van Ernst & Young en Willis Re. zou de daling te maken hebben met de afname van het aantal overleden en zwaar gewonde letselschadeslachtoffers in het verkeer. Het is helaas niet bekend geworden waardoor de daling van de letselschadeslachtoffers kan worden verklaard (red.).

Hoewel het aantal slachtoffers van letselschade is afgenomen, blijkt wel de gemiddelde claim dus hoger te zijn. De schadelast schijnt zelfs met 9% te zijn toegenomen; een percentage dat veel hoger ligt dan de jaarlijks inflatie.

Uit het door Ernst & Young gehouden onderzoek is ook gebleken dat de schadelast bij letselschade thans 2/3 deel van de totale schadelast voor autoverzekeraars bedraagt, terwijl dat in 2001 nog 1/3 deel was. Aldus de onderzoekers blijkt een groot deel van deze extra schadelast juist veroorzaakt te worden door de verzekeraars zelf, doordat de behandelingsduur juist per letselschadezaak toeneemt!

Ook in Nederland wordt ervaren dat veel verzekeraars, soms tegen beter weten in, discussies in stand houden waardoor een afwikkeling onnodig wordt vertraagd. Een belangrijk onderdeel hierin is de discussie welke men probeert te voeren over de kosten van de belangenbehartiger, terwijl dit vaak de druppels op de gloeiende plaat zijn.

In Engeland zijn ook de economische en wettelijke veranderingen van invloed geweest. Wat wel opmerkelijk is, hetgeen uit het onderzoek is gebleken, is dat tweemaal zoveel mannen dan vrouwen betrokken zijn bij het indienen van een grote letselclaim. Een verklaring hiervoor is niet gevonden.