Terug naar overzicht
± min

Hoverboards minder onschuldig dan gedacht: letsels toegenomen

Het aantal letsels door hoverboards is in 2016 drastisch gestegen. De ongevallen met de zelfrijdende tweewielers leidden tot 1.300 behandelingen op de Spoedeisende Hulp (SEH).

Het aantal letsels onder gebruikers van hoverboards neemt sterk toe. Dat meldt Veiligheid.nl. De cijfers zijn opvallend. De cijfers waren immers in 2015 nog verwaarloosbaar. Destijds was er geen sprake van een negatieve invloed op de verkeersveiligheid, zo bleek uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek.

Oplopend letsel
Echter, in de eerste helft van 2016 liep het maandelijks aantal letsels gestaag op tot ruim 200 in september. In vrijwel alle gevallen (97 procent) ontstond het letsel door een val, soms door een botsing. 65 procent van de slachtoffers liep een fractuur op, vaak aan de pols (35 procent). Letsel veroorzaakt door branden door Hoverboards zijn niet in deze cijfers meegenomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sinds maart 2017 vier meldingen gekregen van branden veroorzaakt door hoverboards. De NVWA doet verder onderzoek.

Leestip!

Populair onder kinderen
De zelfrijdende tweewielers zonder stuur en zitting zijn met name onder kinderen en jongeren populair. Letsel komt dan ook vooral bij hen voor. Zeker de helft van de SEH-bezoekers met letsel door het gebruik van een hoverboard, is in de leeftijd 10-14 jaar, ruim één op de tien 5-9 jaar. Dit beeld blijkt overeen te komen met het onderzoek uit de VS, waar de stijgende populariteit van hoverboards samengaat met een groeiend aantal letsels (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2017).

Waveboards, skateboards en spacescooters
Het aantal SEH-behandelingen als gevolg van een ongeval met een hoverboard is in vergelijking met waveboards en spacescooters aanzienlijk hoger, en slechts iets lager dan het aantal ongevallen met skateboards waarvan toch een veel groter gebruik wordt verwacht. De kunst bij het rijden op een hoverboard is om, net als bij een skateboard of waveboard de juiste balans te vinden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen ontstaan bij kinderen die voor het eerst op skates, waveboard of rolsneakers staan.

Veilig gebruik van hoverboards: 3 tips
Veiligheid.nl heeft naar aanleiding van het onderzoek een aantal tips om de veilig rijden met een hoverboard te verbeteren:

  1. Draag pols- en elleboogbeschermers
  2. Draag een helm
  3. Oefen op een rustige plaats met gladde ondergrond

N.B: Deze aanbevelingen worden overigens ook door verkopers van hoverboards gedaan.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over Letselschade(bedragen), het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.