Terug naar overzicht
± min

Injecties verkleinen kans op letselschade voor patiënten met verhoogd LDL-cholesterol

Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen en daardoor kampen met letselschade, lijkt een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.

De resultaten werden recent bekendgemaakt op het congres van the American College of Cardiology in Washington door prof. dr. Erik Stroes van de afdeling Vasculaire Geneeskunde van het AMC. Tegelijkertijd verschenen ze online in het Journal of the American College of Cardiology.

10-20 procent kampt met letselschade
Mensen met een ernstig verhoogd LDL-cholesterol lopen een groot risico op hart- en vaatziekten. Standaard krijgen zij statines, die de cholesterolwaarden met meer dan de helft omlaag brengen. Tien tot twintig procent van de gebruikers van deze geneesmiddelen kan echter last krijgen van milde tot zeer forse letselschade, zoals hevige spierpijnklachten.
De spierpijn is niet de spierpijn die je ervaart na een iets te zware training, de letselschade klachten zijn zodanig dat patiënten niet meer in staat zijn om trappen te lopen of te werken. Stroes: "Die mensen staan iedere dag op met een gevoel alsof ze een zware marathon hebben gelopen. Aangezien ze hun leven lang dagelijks statines moeten slikken, kun je je voorstellen wat dat doet met de therapietrouw."

LDL ongunstig voor de gezondheid
Cholesterol is een noodzakelijk onderdeel van de celmembraan (omhulsel van een cel), hormonen en gal. Het is ook een bouwstof voor het zenuwstelsel en sommige hormonen. Het bloed vervoert cholesterol door het aan eiwitten te binden. Deze verbindingen heten lipoproteïnen. Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen: HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne); dit is een gunstige soort. Het neemt namelijk het slechte soort cholesterol uit het bloed weg en voert het naar de lever. En LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) is ongunstig voor de gezondheid. LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Deze verbindingen kunnen zich vastzetten in de binnenwand van bloedvaten. Ze blijven plakken aan beschadigingen van de vaatwanden. Deze beschadigingen kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit staat bekend als slagaderverkalking. De medische term is artherosclerose.