Terug naar overzicht
± min

Is een hoverboard veilig? Dit is wat we tot nu toe weten over de tweewieler

Plannen om (klein)kinderen of andere familieleden met kerst een hoverboard cadeau te doen? Lees dan eerst even dit artikel. De zelfbalancerende tweewieler heeft in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al voor de nodige ongelukken gezorgd al dan niet met letselschade.

Foto: YouTube

De hoverboard is een zelfbalancerende scooter, vergelijkbaar met een Segway zonder stuur. De apparaten, die meestal tussen de 400 en 800 euro kosten, worden aangedreven door een elektromotor en kunnen rond de twintig kilometer per uur. Dit is wat we tot nu toe nog meer weten over hoverboards.

Hoverboards moeten gekeurd worden als bromfiets
Een hoverborad is een gemotoriseerde tweewieler, daarom moet deze gekeurd worden als bromfiets. Dat betekent dat ze een Europese typegoedkeuring moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Dat kan alleen niet omdat de airboard geen zitplaats heeft.

Hoverboards worden steeds goedkoper
Omdat de zelfbalancerende tweewieler steeds populairder wordt, zijn er ook steeds meer producenten die daarvan een graantje meepikken. Zo komen er ook hoverboards op de markt die goedkoop, snel en dus onveilig in elkaar worden gezet, om veel geld te verdienen.

Hoverboards zijn op Nederlandse openbare wegen en stoepen verboden
Het is in Nederland (en in het Verenigd Koninkrijk) sinds begin december niet toegestaan om met een hoverboard op de stoep of over de weg te rijden. De hoverboards mogen alleen binnenshuis en op privéterrein worden gebruikt.

Hoverboards kunnen (ernstige) letselschade veroorzaken en/of leiden tot dodelijke ongelukken
Een tiener in Londen is onlangs overleden nadat hij met een hoverboard op een bus botste. De 15-jarige jongen overleed ter plaatse bij het nachtelijke ongeluk, aldus de Britse politie.

Hoverboards zijn via de webshop van Amazon beperkt verkrijgbaar
Amazon heeft de hoverboards waarvan de veiligheid niet gegarandeerd kan worden uit de webshop gehaald. Hoverboard-fabrikant Swagway ontving een e-mail van Amazon, waarin werd gevraagd naar veiligheidsdocumenten. Swagway kon deze documenten leveren en verkoopt zijn producten nog op Amazon. Ook andere producenten werd gevraagd om veiligheidsdocumenten. Omdat veel producenten deze papieren niet konden of wilden opsturen, verkoopt de webshop de Hoverboards niet meer.

Hoverboards zijn onveilig en brandgevaarlijk
De hoverboards worden gemaakt door Chinese fabrikanten en lijken vaak niet te voldoen aan Europese veiligheidsnormen. In het Verenigd Koninkrijk werden al 15.000 scooters in beslag genomen door de douane. Een aantal hoverboards zou onlangs in brand zijn gevlogen. Volgens de Londense brandweer hebben de apparaten al minstens drie branden veroorzaakt in woningen, omdat ze tijdens het opladen ontvlamden. Ook in de Amerikaanse staat Florida sprongen ineens de vlammen uit een airbord; het meisje kon er nog net op tijd vanaf springen. In Louisiana brandde een deel van een huis af doordat een airboard in brand vloog terwijl het lag op te laden. En eerder ontplofte een hoverboard in Alabama. De eigenaar filmde het apparaat terwijl het uitbrandde.

Hoverboards zijn verboden in toestellen van Delta Air Lines
Delta Air Lines verbiedt passagiers hoverboards mee te nemen in verband met brandgevaar. Na eigen onderzoek concludeerde de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij dat de informatie over de batterijen in veel gevallen niet strookt met de praktijk. Zo mogen de 'lithium-ion' batterijen maximaal 160 wattuur aan energie opwekken. Delta trof krachtiger batterijen aan die spontaan kunnen oververhitten en daarmee een brand veroorzaken.