Terug naar overzicht
± min

Meer kans op letsel door smartphonegebruik bij jonge weggebruikers

Fietsers hebben 1,4 keer meer kans op een ongeval met letsel als ze zich laten afleiden door het gebruik van apparatuur. Stichting TeamAlert, de verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, heeft daarom een nieuw project gelanceerd om jongeren bewust te maken van de gevaren van smartphonegebruik tijdens het fietsen.

Met ‘FietsAlert’ schrijven jongeren een goed verkeersvoornemen op een mobiel fotobord en gaan er vervolgens mee op de foto. Terwijl de foto wordt genomen, zorgen vrienden met verschillende foto-attributen voor afleiding en moet de jongere bewijzen dat hij zich kan blijven focussen. ‘Telefoon in de tas’ is het streven van de stichting. Want minder goede gewoontes op de fiets ontstaan wanneer mensen zich op de automatische piloot door het verkeer bewegen. Op de fiets is de verleiding groot om je te laten afleiden. De kans op ongevallen (met letsel) neemt dan toe.

Ook jonge automobilisten afgeleid door smartphone
Niet alleen jonge fietsers, ook jonge bestuurders gebruiken veelvuldig de smartphone tijdens het autorijden. Bijna de helft van bestuurders tussen 17 en 34 jaar pakt uit gewoonte de smartphone. Ruim een derde van de jongeren (31%) zegt ook daadwerkelijk afgeleid te worden door de smartphone tijdens het autorijden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Smartphonegebruik in de auto’ van TeamAlert en Allsecur autoverzekeringen uitgevoerd door GFK. Aan de enquête namen 267 beginnende bestuurders (17-34 jaar) deel.

Dodelijke slachtoffers van letselschade
Afleiding speelt bij zo’n 5 tot 25% van de auto-ongevallen een rol. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat jaarlijks tientallen dodelijke slachtoffers van letselschade te betreuren zijn door het gebruik van de smartphone in de auto. Daarnaast worden ieder jaar enkele honderden ongevallen veroorzaakt omdat mensen door hun smartphone zijn afgeleid.