Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± 0 min

Meer jongeren na alcohol met letsel op spoedeisende hulp

Jongeren belanden vaker dan ooit in verband met alcohol op de spoedeisende hulp. De vormen van letsel zijn ernstig en divers. Van alcoholvergiftiging en bewusteloosheid tot verwondingen na een val of betrokkenheid bij een vechtpartij.

Dat blijkt uit het rapport Alcoholvergiftigingen en ongevallen met alcohol van expertisecentrum VeiligheidNL. In 2015 kwamen zo’n 6.100 gevallen van alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht. Dat is fors meer dan de 5.300 gevallen in 2014 en het hoogste aantal alcoholvergiftigingen op de SEH-afdeling sinds deze cijfers worden geregistreerd in 2006.

Incidenten met alcohol
Opvallend is de leeftijd van de patiënten: zo’n 60 procent van de gevallen met letsel was jonger dan 25 jaar, een kwart zelfs onder de 18. Het aantal alcoholvergiftigingen op de SEH-afdeling in deze leeftijdsgroep is sinds 2006 verdubbeld van 800 naar 1.600. Het risico om met een alcoholvergiftiging op de SEH te komen is het grootst in de leeftijdsgroep van 18-24, gevolgd door de leeftijdsgroep 10-17 jaar. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens uit het Letsel Informatie Systeem. Dit is een systeem waar dertien ziekenhuizen gegevens aan leveren. 

Cijfers haaks op beeld
De nieuwe cijfers lijken haaks te staan op eerdere cijfers van onder andere het Trimbos Instituut, kenniscentrum voor drugs. Sinds de minimumleeftijd om alcohol te kopen steeg van 16 naar 18 jaar, drinken jongeren juist steeds minder:

  • In 2003 dronk 83,7 procent van de kinderen onder de 17 jaar ooit alcohol, in 2015 was dat aantal teruggelopen tot 45,4 procent.
  • Nederlanders zijn overall, in alle leeftijdsgroepen, minder gaan drinken. Tien jaar geleden was de alcoholconsumptie 7,9 liter per hoofd van de bevolking, vorig jaar nog maar 6,7 liter.

Hoe wordt de stijging van het aantal alcoholvergiftigingen dan verklaard? De cijfers worden beïnvloed door een kleine groep jongeren onder de 25 jaar dat in korte tijd veel drinkt. Dit zijn de zogenaamde binge drinkers. Een klein deel van hen loopt letsel op en belandt in het ziekenhuis. Deskundigen verwachten dan ook dat het een kwestie van tijd is dat dit beeld verandert. Het aantal 14-15 jarigen dat door alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp belandt, zal verder afnemen.

Stijging aantal alcohol gerelateerde ongevallen
Vaker nog dan alcoholvergiftigingen leidt overmatig alcoholgebruik tot letsel door een ongeval of geweld. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een val van een fiets na alcoholgebruik;
  • letsel als gevolg van geweld na alcoholgebruik, hetzij als aanstichter of als slachtoffer van iemand die gedronken heeft.

In 2015 werden ongeveer 15.200 personen behandeld op een SEH-afdeling naar aanleiding van een ongeval of geweldpleging waarbij alcohol betrokken was. Tien jaar geleden waren dat er 9.700. De stijging vanaf 2006 wordt in alle leeftijdscategorieën gezien, behalve in de groep tot 17 jaar waar het aantal redelijk stabiel blijft.

Aantal ongevallen door alcohol onderschat
Het rapport van VeiligheidNL meldt dat de aantallen ongevallen met alcohol in het Letsel Informatie Systeem een sterke onderschatting is. Het rapport meldt: Het is duidelijk dat het aantal SEH-behandelingen waarbij de betrokkenheid van alcohol op de SEH-afdeling geregistreerd is maar het topje van de ijsberg is, als het gaat om het werkelijk aantal ongevallen waarbij alcohol in het spel was. Hoe dat komt? Het registreren van alcoholgebruik dat vooraf ging aan ongevallen of geweldpleging blijkt lastig. Veel ziekenhuizen vragen hun patiënten niet of slachtoffers alcohol hebben gedronken. Kortom: De rol van alcohol bij een ongeval wordt dan alleen geregistreerd als de patiënt dit vermeldt, of als de arts het relevant vindt in verband met de medische behandeling.

Kosten 
Naast letsel-leed zorgen alcoholvergiftigingen en alcoholgerelateerde ongevallen voor hoge kosten:

  • Totale maatschappelijke kosten van alcoholvergiftigingen bijna € 24 miljoen in 2015.
  • Direct medische kosten van alcoholgerelateerde ongevallen waren naar schatting verantwoordelijk voor € 47 miljoen aan direct medische kosten.
  • Verzuimkosten € 76 miljoen aan verzuimkosten (totaal € 123 miljoen).


Gratis hulp en advies

Wij beantwoorden graag uw vragen over (fiets)ongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.