Terug naar overzicht
± min

Kauwgom kauwen rond darmoperatie verkleint kans op letsel

Het kauwen van kauwgom tot vlak vóór en direct na een darmoperatie verlaagt de kans op letsel, zoals een verminderde darmwerking. Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Uit het onderzoek dat recent werd gepubliceerd in de Britisch Journal of Surgery blijkt dat van de patiënten die vóór en na de operatie kauwgom kauwden ruim een kwart last had van letsel in de vorm van een verminderde darmwerking. Van de patiënten in de controlegroep, die geen kauwgom kregen, maar een pleister (met het verhaal dat daar stoffen in zaten die het zenuwstelsel activeren) had bijna de helft last van verminderde darmwerking. Ook de opnameduur van de kauwgom kauwende patiënten werd korter en het aantal heroperaties was aanzienlijk minder. Kauwgom kauwen blijkt dus te werken, maar hoe en waarom het zo goed werkt moet nog verder worden onderzocht.

Ontsteking remmen
Letsel zoals een verminderde darmwerking ontstaat vaak na een operatie door een ontsteking. Die ontsteking kan geremd worden door het autonome zenuwstelsel van het lichaam al vóór de operatie te activeren. In het Catharina Ziekenhuis werd dat gedaan door patiënten kauwgom te laten kauwen. Bij veel van de patiënten die een darmoperatie - in de meeste gevallen vanwege darmkanker - hebben gehad, zorgt de ontstekingsreactie ervoor dat de darmen langer dan vijf dagen stilliggen. Heel vervelend, want patiënten kunnen niet meer naar het toilet, worden misselijk en moeten overgeven. Het herstel wordt hierdoor vertraagd en dat kan weer leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis.

Bron: Gezondheidsnet.nl