Terug naar overzicht
± min

Klusongelukken in huis leiden opvallend vaak tot blijvende letselschade

In en om het huis klussen leidt in 40 procent van de gevallen tot blijvende letselschade bij de slachtoffers. Dit stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) naar aanleiding van een inventarisatie van klus-ongelukken in mei van dit jaar.

Steeds meer klussers kampen levenslang met de gevolgen van ondeskundig gebruik en onzorgvuldig gebruik van gereedschap. Vaak gaat het om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en geamputeerde vingers. De grootste boosdoener is de cirkelzaag, die zorgde voor driekwart van de ongelukken. Maar ook de kettingzaag, de grasmachine, schuurmachine en slijptol zorgde de afgelopen meimaand voor meer ongevallen met letselschade.

Zeer ernstige letselschade
Uit de inventarisatie van de NVPC blijkt dat 41 mensen die op de Spoed Eisende Hulp belandden, zeer ernstige letselschade hadden. 40 van hen waren mannen in de leeftijd van 19 tot 87 jaar. De meeste ongelukken vonden plaats tijdens het klussen buitenshuis. Het aantal gevallen van letselschade door het klussen in de zomerperiode bedroeg vorig jaar naar schatting 300. Van die slachtoffers werd 70 procent doorverwezen naar een plastisch chirurg voor een operatie. Voor 40 procent van alle gevallen zorgde het ongeluk voor blijvende invaliditeit, voor 25 procent is sprake van een herstelperiode van 3 maanden tot 1 jaar en 35 procent herstelt binnen 3 maanden.

Vooral letselschade aan handen
Circa 15 tot 20 procent van de mensen die zich meldt bij de Spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis heeft letsel aan de handen. In 25 procent van de gevallen werden als gevolg van het ongeluk één of meer vingers (deels) geamputeerd. De ernst van hand- en polsletsel wordt nog steeds onderschat, stelt de voorzitter van de NVPC, René van der Hulst op Gezondheidsnet.nl Handletsel kan leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid, verzuim of zelfs blijvende invaliditeit. Mede hierdoor is handletsel een van de duurste letsels: gemiddeld gaat 20 procent op aan medische kosten en 80 procent aan arbeidskosten wegens langdurig verzuim. Vanwege de ernst van de letselschade en de gevolgen roept de NVPC op tot meer voorzichtigheid bij het thuisklussen.

Veilig gebruik van gereedschap
De NVPC inventariseerde voor het tweede jaar op rij de frequentie, ernst en aard van ernstige klusletsels in de maand mei omdat plastisch chirurgen in deze maand een toename zien van het aantal gevallen met letselschade. Dit heeft te maken met vrije dagen als Hemelvaart en Pinksteren en vakantie in de zomermaanden. In verband met de vaak ernstige gevolgen van de thuisklusletsels dringt de NVPC onder meer aan op betere voorlichting voor het veilig gebruik van gereedschap bij het thuisklussen.

Bron: Nu.nl

Lees ook:
120.000 letselgevallen per jaar door doe-het-zelven