Terug naar overzicht
± 0 min

Laagstaande zon? Zo voorkomt u plotselinge verblinding

Een laagstaande, verblindende zon zorgt voor 20 procent meer ongelukken. Het is niet voor niets een van de grootste ergernissen van automobilisten. Stap bij mooi weer daarom voorbereid in de auto met deze 7 tips.

Met het mooie weer heeft u er op de weg vaker last van: de laagstaande zon. De verblindende kracht van de zon zorgt voor een toename in het aantal verkeersongevallen, met alle bijbehorende letselschade als gevolg. Zowel automobilisten die de laaghangende zon tegemoet rijden, als automobilisten die de zon in hun achteruitkijkspiegel hebben, kunnen erdoor verblind raken. Met deze tips kunt u plotselinge verblinding toch voorkomen:

Tip 1: Maak de ramen schoon
Vuile autoramen belemmeren het zicht. Bij felle zon wordt dit nog erger; ieder vuiltje, krasje of vlekje op de ruit wordt zichtbaar. Het is daarom belangrijk de autoramen regelmatig schoon te maken. Voor de buitenkant kunt u ruitenwisservloeistof gebruiken en voor de binnenkant Glassex.

Leestip!
Het belang van fietsonderhoud, zo maakt u uw fiets lenteklaar! 

Tip 2: Controleer sproeivloeistof en ruitenwissers
Niet alleen vooraf, maar ook onderweg is het belangrijk de ramen schoon te houden. Vergeet daarom niet tijdig uw sproeivloeistof bij te vullen. Controleer daarnaast de ruitenwissers op slijtage om strepen op de voor- en achterruit te voorkomen.

Tip 3: Houd een zonnebril bij de hand
Zorg dat u in de auto een zonnebril binnen handbereik hebt. Bij voorkeur is dit een bril met een goede UV-bescherming of gepolariseerde glazen. Deze brillen werken contrastverhogend. Ze breken de zonnestralen, filteren het licht en kleuren snel mee bij verandering van het licht. Zo verkleuren de glazen bij fel zonlicht tot een prettige, donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen juist op, zodat er weer helder zicht ontstaat.

Leestip!
Risico op letselschade aan ogen door niet dragen zonnebril 

Tip 4: Gebruik de zonneklep
Naast een zonnebril, kunt u ook gebruik maken van de zonneklep in uw auto. Deze is gemaakt van zonwerend materiaal. Als de zon binnenkomt via de zijkant of het achterraam, kunt u een zongordijn gebruiken. Het is uiteraard niet toegestaan om een zongordijn aan de voorste zijruiten te bevestigen.

Tip 5: Rijd rustig
Bij een felle of lage zon is het verstandig uw snelheid te matigen. Zo kunt u beter en sneller reageren als zich plotseling iets voordoet. Ook is extra belangrijk voldoende afstand te bewaren.

Leestip!
Voorkom letselschade: focus op de weg

Tip 6: Kijk over de schouder
Door een laagstaande zon ziet u minder in uw spiegels. Kijk daarom altijd goed over uw schouder voordat u van baan wisselt.

Tip 7: Zet dimlichten aan
Door uw dimverlichting aan te zetten, zorgt u dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers die ook last hebben van de laagstaande zon.

Bron: Rijschoolvandaag.nl

Heeft u letselschade opgelopen?
Bijvoorbeeld door een verkeersongeval veroorzaakt door verblinding? Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of overlijden bij een verkeersongeval? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.