Terug naar overzicht
± min

Landelijk verbod op knalvuurwerk komt steeds dichterbij

December vuurwerkmaand. Ook dit jaar is er weer discussie over de veiligheid. Een landelijk verbod op knalvuurwerk lijkt dichtbij nu de Onderzoeksraad voor Veiligheid knalvuurwerk wil verbieden dat veel letsel veroorzaakt.

Waarom adviseert de Onderzoeksraad een verbod?
Uit onderzoek blijkt dat oud en nieuw het onveiligste evenement van het jaar is. De risico’s zijn onacceptabel groot. Ondanks maatregelen in het verleden, belanden elk jaar zo'n vijfhonderd mensen met letsel aan handen, hoofd, ogen of andere plekken op de spoedeisende hulp en raken tweehonderd mensen gewond. Gemiddeld valt elk jaar één dode. Deze aantallen vindt de raad niet passen bij oud en nieuw dat een feest zou moeten zijn.

Leestip!
Dit jaar meer oogletsel door vuurwerk

Welke taak heeft de overheid?
De overheid heeft als taak om per type vuurwerk het risico in te schatten en de handelswaar zo nodig te verbieden. De controle op vuurwerk schiet nu tekort. Ondanks het keurmerksysteem wordt een kwart van het gecontroleerde vuurwerk afgekeurd. De Onderzoeksraad adviseert het kabinet de handel in illegaal vuurwerk op Europees niveau te bestrijden.

Hoe groot is de kans dat het kabinet het advies van de Onderzoeksraad overneemt?
Het advies is niet bindend, maar dat zegt niets, want aanbevelingen van de Onderzoeksraad slaat de politiek zelden in de wind.

Leestip!
Verzekeraar spreekt zich uit over vuurwerkverbod voor consumenten

Welk type vuurwerk veroorzaakt de meeste letselschade?
Uit onderzoek van de NOS en VeiligheidNL blijkt dat er in de jaarwisseling van 2015 op 2016 in Nederland 482 vuurwerkslachtoffers zijn gevallen. Tweederde van hen werd verwond door knalvuurwerk, de rest door siervuurwerk. Ongeveer de helft van de vuurwerkslachtoffers steekt zelf niet eens vuurwerk af. Zij lopen letsel op als omstander of toevallige voorbijganger.

Leestip!
Minder vuurwerkletsel, maar letsel opvallend ernstiger 

Gaat het bij het verbod alleen om vuurwerk dat letsel veroorzaakt?
Nee, niet alleen vuurwerk dat letsel veroorzaakt zou verboden moeten worden. Het gaat ook om vuurwerk dat uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast veroorzaakt. Jaarlijks telt de jaarwisseling elfduizend incidenten, zoals vernieling, brandstichting en geweld. De Onderzoeksraad pleit voor betere organisatie. Er zou landelijk beleid moeten over welke maatregelen (denk aan vuurwerkvrije zones) werken en welke niet.

Over wat voor type vuurwerk praten we dan?
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om vuurpijlen en rotjes. Als het aan de Onderzoeksaad ligt, blijft het overige siervuurwerk wel beschikbaar, zoals fonteinen en 'combiboxen'. Uit een schatting van de branchevereniging voor consumentenvuurwerk zou het gaan om minder dan 20 procent van de omzet van consumentenvuurwerk.


Heeft u letselschade opgelopen door vuurwerk?

Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij letselschade door vuurwerk, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0880 - 112 130.