Terug naar overzicht
± min

Let op: Deze autostoeltjes kunnen ernstig letsel veroorzaken!

De ANWB waarschuwt voor twee gebrekkige autostoeltjes van verschillende merken. Tijdens een test vertoonden ze ernstige gebreken. Kinderen in deze zitjes riskeren volgens de ANWB ernstig letsel.

Het gaat om de volgende autostoeltjes: Recaro Optia en Jané Grand One. De ANWB heeft de stoeltjes twee keer getest. Ook tijdens de tweede test gaven de kinderzitjes hetzelfde resultaat. De fabrikanten zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de tests. Jané heeft direct de uitlevering van de gewraakte zitjes gestaakt. De ANWB waarschuwt consumenten en adviseert deze zitjes niet aan te schaffen. Voor diegenen die al een exemplaar in huis hebben adviseert de bond het zitje terug naar de verkoper te brengen.

Leestip!
Driekwart kinderen loopt risico door onveilig vervoer in de auto

Dit zijn de twee kinderzitjes die volgens de ANWB gebreken vertonen:

Gebrekkig autostoeltje 1: Recaro Optia
Onderzoek wees uit dat de Recaro Optia losraakte van het frame en vervolgens door de auto kon vliegen tijdens een frontale botsing.

Gebrekkig autostoeltje 2: Jané Grand One
Bij de Jané Grand One brak een bevestigingspunt af waardoor het zitje niet goed op zijn plaats bleef.

Doe voor aanschaf eerst kinderzitjestest
De ANWB test al jaren in samenwerking met haar Europese zusterclubs en consumentenorganisaties, de kwaliteit van kinderzitjes voor in de auto. Kinderzitjes moeten aan een Europese ECE-norm voldoen om verkocht te mogen worden. Al lange tijd is dat de ECE-R44 norm en sinds 2013 is ook de norm ECE-R129, ook wel bekend onder de naam ‘i-Size’ verplicht. De bedoeling is dat ‘i-Size’ het vervoer van kinderen in auto’s veiliger maakt. Door het grote verschil in kwaliteit van de verschillende modellen adviseert de ANWB ouders die een kinderzitje willen aanschaffen eerst de ANWB kinderzitjestest te raadplegen. Bij het kopen van het autostoeltje is het van belang om het nieuwe zitje samen met het kind te gaan passen.

Leestip!
Vaker letsel door goedkope kinderzitjes

Bron: ANP


Letselschade door gebrekkig autostoeltje?
Heeft uw kind onverhoopt letselschade opgelopen als gevolg van een gebrekkig kinderzitje?  En wilt u de product en/of verkoper aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.