Terug naar overzicht
± min

Letsel door huishoudchemicaliën, jonge kinderen lopen groot risico

Vaatwastabletten worden heerlijke cakejes, bleekmiddel een flesje voor de pop. Kinderen tussen 0 en 4 jaar lopen de grootste kans letsel over te houden na inname van huishoudchemicaliën. Maar liefst 51% van de kinderen vindt de  flessen uit de steengootkast interessanter dan het eigen speelgoed. 

7.500 ongelukken gebeuren er jaarlijks met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. Bij 1.700 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terecht kwamen. Hierbij waren 360 kinderen jonger dan 5 jaar betrokken. Kinderen lopen verreweg het grootste risico. In de meeste gevallen lopen ze na inname een vergiftiging op. Dat kan ernstig letsel, of zelfs fatale gevolgen hebben.

Pot verf en speelgoed aap
Vooral kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar lopen risico. Zij zien het gevaar niet en meer dan de helft van de kinderen vinden de huishoudproducten zoals een pot verf of een fles bleekmiddel interessant. Nóg interessanter dan speelgoed, blijkt uit onderzoek van neuropsychologen van Braingineers in opdracht van van VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Via een experiment toonden ze aan dat kinderen de voorkeur geven aan huishoudchemicaliën.

Eyetracking
Jonge kinderen kregen tijdens het onderzoek steeds twee producten voorgelegd: bijvoorbeeld een pot verf en een speelgoed aap. Met eyetracking werd in kaart gebracht waar de meeste aandacht van het kind naar toe ging en zijn de lichamelijke reacties gemeten. Wat doet een product met de hartslag of ademhaling van een kind? Waar gaan de kinderen op af? Conclusie: in 7 van de 10 voorgehouden combinaties trekken huishoudchemicaliën als eerste de aandacht én als kinderen de kans krijgen betrekken ze de producten in hun spel. Muizengif wordt vracht in een speelgoed truck. Vaatwastabletten worden heerlijke cakejes en een fles bleek is een flesje voor de pop. Bekijk hier de film met de resultaten.

Campagne tegen huishoudchemicaliën
VeiligheidNL en de NVWA zijn op 7 oktober 2015 een campagne gestart om ouders aan te sporen huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen op te bergen. De film met de onderzoeksresultaten staat online en ouders worden aangespoord zelf het experiment met hun kind te doen. Niet ‘in het echt’, maar digitaal: op www.gaafofgevaarlijk.nl. Zo kunnen ouders testen waar hun kind voor kiest; voor huishoudchemicaliën of speelgoed.

Tips om ongevallen met letsel te voorkomen vindt u hier