Terug naar overzicht
± min

Letsel op de piste: 6 feiten over aansprakelijkheid bij wintersport

Botsingen op de skipiste lijden geregeld tot letselschade. Wanneer u tijdens de wintersport letsel oploopt door het toedoen van iemand anders, kunt u deze persoon vaak aansprakelijk stellen voor alle opgelopen schade. 6 feiten over aansprakelijkheid bij wintersport.

Feit 1. Recht van het land waar het ongeluk plaatsvindt
Wanneer de aansprakelijkheid beoordeeld moet worden, is het in eerste plaats belangrijk om te weten welk recht van toepassing is. Als Nederlandse wintersporter bevindt u zich doorgaans in het buitenland, waar een ander rechtssysteem geldt. In internationale verdragen is vastgelegd dat het recht van het land waar het ongeluk plaatsvindt, van toepassing is. Dus komt u in Oostenrijk in botsing met een andere wintersporter, dan geldt in principe het Oostenrijks recht.

Leestip!
Letselschade tijdens uw vakantie in het buitenland

Feit 2. Uitzonderingen Nederlands recht
Er zijn uitzonderingen waarbij in het buitenland toch het Nederlandse recht kan worden toegepast. Dit is het geval wanneer zowel de veroorzaker en het slachtoffer van het ongeluk uit Nederland komen. Of wanneer de ene persoon uit Nederland komt en de andere niet, maar er wel werkt. In die gevallen is er voldoende aanknoping om het Nederlands recht te laten gelden. In de populaire wintersportgebieden met veel Nederlandse skiliefhebbers is de kans dan ook best groot dat u bij letselschade gewoon met het Nederlandse recht te maken krijgt.

Leestip!
Letselschade tijdens wintersport: welk recht is van toepassing? 

Feit 3. De 5 factoren van een onrechtmatige daad
Bij een ongeluk op de piste kan alleen over aansprakelijkheid worden gesproken als er sprake is van een ‘onrechtmatige daad’. Met andere woorden, het skiongeluk moet de veroorzaker zijn te verwijten. Of dat zo is, hangt af van vijf factoren:

  • onrechtmatige gedraging
  • schade
  • relativiteit
  • toerekening
  • causaal verband

Feit 4. Factor 1: de onrechtmatige gedraging
Letselschade is dus uitsluitend te verhalen als er sprake is van een onrechtmatige gedraging. Omdat het afdalen van een skipiste nu eenmaal risico’s met zich meebrengt, is niet elke botsing waar letsel uit ontstaat een onrechtmatige gedraging. Hiervan is alleen sprake wanneer de veroorzaker van een ongeluk heeft gehandeld ‘in strijd met wat in het ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt’. Bij de beoordeling hiervan wordt sterk gekeken naar de gedragsregels die de Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft opgesteld.

Leestip!
Voorkom letselschade: ken de pisteregels! 

Feit 5. Sport en spelsituatie
Bij de beoordeling van een mogelijke overtreding wordt meegenomen dat er bij een skiongeval sprake is van een zogenaamde ‘sport- en spelsituatie’. Bij een sport- en spelsituatie is een veroorzaker minder snel aansprakelijk. De reden daarvan is dat deelnemers aan een sport of spel in redelijkheid en tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen van elkaar mogen verwachten. Wintersport brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Het hoort er een beetje bij, zogezegd.

Leestip!
Letsel en letselschade ontstaan binnen sport- en spelsituaties 

Feit 6. Beoordeling van aansprakelijkheid
Een eventuele schending van de FIS-regels is dus niet beslissend bij de beoordeling van aansprakelijkheid. Maar het is wel een belangrijke leidraad wanneer er wordt gekeken naar de vraag of er sprake was van een onrechtmatige gedraging. Daarnaast wordt ook beoordeeld of het gedrag van de dader door het slachtoffer verwacht mocht worden. Verder wordt er gekeken naar de risico’s die de skisport met zich meebrengt, de skivaardigheid van beide partijen, de conditie van de piste, de weersomstandigheden en de drukte op de piste.

Leestip!
5 vragen en antwoorden over letselschade tijdens wintersport

 

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met  letselschade als gevolg van een ski-ongeval. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.