Terug naar overzicht
± min

Letselclaim van € 1,5 miljoen tegen Centramed!

Mevrouw T. Wolters uit Volendam liep zeer ernstig letsel op als gevolg van een medische kunstfout. Zij verloor door toedoen van orthopedisch chirurg C. de Bruin (uit Purmerend) een been en liep ernstig rugletsel op. Dit blijkt uit onderzoeken van deskundigen. Zij eist van Centramed, de aansprakelijkheidsverzekeraar van de chirurg,  1,5 miljoen euro schadevergoeding.

Mevrouw Wolters werd in het jaar 2006 opgenomen in het Waterland ziekenhuis en onderging aldaar diverse medische ingrepen aan haar knie en rug. Door diverse medische fouten moest zij uiteindelijk haar rechter been worden geamputeerd en voorts liep zij ernstig rugletsel op. De rechtbank wees vorig jaar al een voorschot toe op de schade van € 50.000,-, hetgeen Centramed namens de chirurg moet voldoen.

Helaas heeft mevrouw Wolters door de ernstige letselschade haar werkzaamheden als zelfstandig onderneemster moeten staken; zij werd volledig arbeidsongeschikt beschouwd. Vanwege de enorme letselschade eist zij via haar belangenbehartiger 1,5 miljoen euro schadevergoeding, gesplitst in € 1.000.000,- immateriële schade en € 500.000 materiële schade.

Naar Nederlands recht zijn deze bedragen erg hoog en zou zij naar de huidige maatstaven recht hebben op een vergoeding van maximaal € 150.000,-. Aldus haar belangenbehartiger zijn de maatstaven te laag. Men hoort wel eens zeggen dat in Nederland geen claimcultuur moet ontstaan, maar dat is volgens haar belangenbehartiger alleen maar goed voor de verzekeringsmaatschappijen, maar niet voor de slachtoffers.

Daarnaast zou de ernst van de situatie bij de bepaling van de hoogte van de schade een cruciale rol hebben gespeeld. De chirurg maakte een lange rij van slachtoffers vele jaren achtereen. Het Waterland ziekenhuis moet dit geweten hebben, maar greep niet in. Zij heeft daardoor ook verwerpelijk gehandeld.

Uit publicaties is bekend geworden dat thans circa 75 mensen een letselclaim tegen Centramed hebben ingediend die de aansprakelijkheidsverzekeraar van deze chirurg is.