Terug naar overzicht
± min

Onveiligste plaats in de auto: zwaarder letsel op de achterbank

De meest onveilige plaats in de auto is de achterbank. Dat komt door de gebrekkige veiligheidsmaatregelen, maar ook doordat veel mensen achterin geen gordel dragen.

Letsel achterin is zwaarder
Bij ongevallen is het letsel voor inzittenden op de achterbank in 20 procent van de gevallen zwaarder dan voor inzittenden op de voorstoelen. Dat blijkt uit een studie door de Duitse verzekeraarsbond UDV. De analyse toont verder aan dat van alle gewonden door auto-ongevallen 10 procent op de achterbank zat. Dit is in verhouding veel, omdat er bij de meeste auto-ongelukken niemand op de achterbank zit. Slechts bij een paar procent van de ongelukken is er ook een passagier achterin de auto aanwezig.

Gordel onder de arm bijna waardeloos
Volgens de studie zijn autoproducenten voor een deel verantwoordelijk voor de verwondingen. Want de veiligheidsmaatregelen op de achterbank zijn veelal onvoldoende. Bijvoorbeeld als het gaat om de gordels: deze zijn op de achterbank vaak niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor zit de band langs de nek, vooral bij kleinere passagiers. Veel mensen klemmen de gordel onder de arm om comfortabeler te zitten. Volgens de UDV is dit levensgevaarlijk. Een crashtest maakte duidelijk dat de gordel op deze manier zo goed als waardeloos is en bijna geen bescherming biedt bij een ongeval.

Leestip!
Nieuwe autogordel vermindert de kans op letsel

Ontbrekende veiligheidsmaatregelen
Verder hebben de meeste auto’s achterin geen airbags. Ook gordelspanners ontbreken vaak. Deze zorgen ervoor dat de gordel tijdens een ongeluk niet losjes om je heen hangt. Zonder zo’n gordelspanner is de klap veel harder. Tegelijk zit er achterin vaak geen spankrachtbegrenzer. Deze zorgt er juist voor dat de gordel een klein beetje meegeeft. Het voorkomt dat het hoofd bij een botsing eerst hard naar voren klapt en dan net zo hard weer terugstuitert. Ook de hoofdsteunen zijn een probleem: die kunnen achterin soms niet hoog genoeg worden uitgeschoven.

Leestip!
Defect aan gordelspanner kan letsel veroorzaken

Gedrag passagier grootste probleem
Maar het grootste probleem zit hem toch in het gedrag van passagiers zelf. Dat is namelijk dat veel mensen achterin nog steeds geen gordel dragen, ook al is dat verplicht. De kansen om zonder gordel een serieus ongeval te overleven, zijn minimaal.

Leestip!
Driekwart kinderen loopt risico op letselschade door onveilig vervoer auto

Beter voorin zitten
De ANWB toonde eerder al aan dat ook de kans op een whiplash voor inzittenden op de achterbank 50 procent groter is dan voor passagiers op de voorstoelen. Om letselschade te voorkomen, zit u dus het beste voorin. Bij de aanschaf van een auto is het goed om te letten op airbags, gordelspanners, spankrachtbegrenzers en hoofdsteunen.

Leestip!
Let op er zijn weer gebrekkige kinderzitjes opgedoken

Bron: Faqt.nl

Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden bij een verkeersongeval? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons contactformulier of GRATIS nummer 0800 – 0112.