Terug naar overzicht
± min

Letselschade advocaten gestart met test No cure No pay

Sinds 1 januari 2014 is er een uitzondering op het algemene verbod voor letselschadeadvocaten om hun declaratie afhankelijk te maken van de uitkomst van hun rechtsbijstand, de zogenaamde No cure No pay constructie waar bij verlies van een zaak de cliënt niets hoeft te betalen (ook wel resultaatgerelateerde beloning genoemd). Hierdoor is het mogelijk voor een letselschadeadvocaat cliënten in een letselschadezaak bij te staan op basis van No cure No pay. Bij incassozaken was dit al langer toegestaan.

Met deze uitzondering ontstaat een grotere toegang tot het recht voor een specifieke groep rechtzoekenden. Het gaat hier met name om mensen die niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand omdat ze hiervoor net teveel verdienen, maar toch onvoldoende geld hebben om zelf de kosten te dragen voor juridische bijstand van een letselschadeadvocaat.

Voorwaarden No cure No pay

Een letselschade advocaat moet altijd nagaan of zijn of haar cliënt in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel toevoeging genoemd. Wanneer dat aan de orde is, dan kan nog altijd de afspraak van No cure No pay gemaakt worden. Essentieel is dat dit duidelijk schriftelijk wordt vastgelegd, in het bijzonder de beloningsafspraken. De Orde van Advocaten biedt hiervoor speciale modelovereenkomsten. Een advocaat is niet verplicht de mogelijkheid van no cure no pay aan te bieden.

Naast de voorwaarde dat het om een letselschadezaak moet gaan, geldt nog een voorwaarde. Er moet ook sprake zijn van strijd over de aansprakelijkheid, over het causaal verband of de aanwezigheid van schade bij de cliënt.

No Win No Fee

Volgens de orde van advocaten kleven er ook nadelen aan ‘resultaatgerichte beloning’. Zo mogen alleen letselschadeadvocaten afspraken maken aan de hand van behaalde resultaten, is de beloning voor het winnen van de zaak een hoger uurtarief en mag de letselschade advocaat niet meedelen in een percentage van de opbrengst. De zogenaamde extra opbrengst moet dus te relateren zijn aan de verrichte inspanning.

Eigenlijk bestaat een soortgelijke regeling al onder de noemer No Win No Fee. Daarbij wordt het letselschade slachtoffer gratis hulp geboden, maar bij resultaat wordt een uurtarief berekend dat oploopt tot een dubbel tarief bij een steeds hoger wordend belang. Dit was al langer binnen de advocatuur toegestaan.

De orde geeft letterlijk aan dat zij willen voorkomen dat er in de praktijk onredelijk hoge vergoedingen ontstaan. Zij vinden dat er voor moet worden gewaakt dat een advocaat zijn of haar eigen belang laat prefereren boven het belang van zijn of haar cliënt. De orde vermoedt dat de kans hierop met deze methode gering is.