Terug naar overzicht
± 0 min

Letselschade advocaten starten per 01.01.2014 met no cure no pay bij wijze van proef!

Start No Cure No Pay 01.01.2014

De letselschade advocaten gaan vanaf 01.01.2014 experimenteren om haar beloningen afhankelijk te laten zijn van de resultaten die geboekt worden. Nu gaat men blijkbaar toch hetzelfde spoor op. Hiervoor is maar één reële conclusie te formuleren; zuiver uit nood geboren om aan cliënten te komen die wegliepen bij de advocatuur naar letselschade kantoren die slachtoffers wel wilden bijstaan op basis van gegarandeerde GRATIS rechtsbijstand of op basis van No Cure No Pay.

Op dit moment is het nog verboden om dergelijke afspraken te maken, maar dat wordt per 1 januari 2014 voor een periode van vijf jaar opgeheven. Dat heeft de Orde van Advocaten vorige week woensdag bekendgemaakt.

Voorwaarden No Cure No Pay

Volgens de orde kleven er ook nadelen aan ''resultaatgerichte beloning". Zo mogen alleen letselschade advocaten afspraken maken aan de hand van behaalde resultaten en voorts is de beloning voor het winnen van de zaak een hoger uurtarief en mag de advocaat niet meedelen in een percentage van de opbrengst. De zogenaamde extra opbrengst moet dus te relateren zijn aan de verrichte inspanning. Eigenlijk bestaat een soortgelijke regeling al veel langer onder de noemer No Win No Fee! Daarbij wordt het letselschade slachtoffer gratis hulp geboden, maar bij resultaat wordt een uurtarief berekend dat oploopt tot een dubbel tarief bij een steeds hoger wordend belang. Dit was al langer binnen de advocatuur toegestaan.

Voorts is het vanaf 01.01.2014 voor letselschade advocaten toegestaan om met hun cliënten af te spreken dat er niets betaald hoeft te worden bij het verlies van een zaak, het zogenoemde No Cure No Pay. Bij incassozaken was dit ook al langer toegestaan.

De orde geeft letterlijk aan dat zij willen voorkomen dat er in de praktijk onredelijk hoge vergoedingen ontstaan. Zij vinden, zogezegd, dat er voor moet worden gewaakt dat een advocaat zijn of haar eigen belang laat prefereren boven het belang van zijn of haar cliënt. De orde vermoedt dat de kans hierop met deze methode gering is. Met het experiment wil de orde bezien of meer letselschade slachtoffers hun recht kunnen halen.