Terug naar overzicht
± min

Letselschade door geweld: delicten onder invloed alcohol en drugs zwaarder bestraft

Geweld onder invloed leidt vaak tot veel zwaarder letsel. Daarom controleert de politie voortaan standaard geweldplegers bij het vermoeden van gebruik van alcohol en drugs. Overschrijden ze de norm, dan lopen ze kans op een zwaardere straf.

Circa een derde tot de helft van de delicten onder invloed van drugs of alcohol leidt tot zwaar lichamelijk letsel. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigt aan dat de politie de wettelijke bevoegdheid zaterdag toepast om verdachten van geweldsmisdrijven te testen op drank en drugs. Daarmee lopen we in Nederland voorop. We zijn tot nu toe het enige land waar op drugs en alcohol getest wordt om een zwaardere straf te kunnen eisen. Op 1 januari 2017 is de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers in werking getreden. Het eerste half jaar werd de wet alleen op kleine schaal en alleen bij alcoholverdenking beproefd in Eindhoven, Alkmaar, Putten, Ermelo en Harderwijk.

Zwaardere straffen
Alcohol en drugs worden gezien als belangrijke ontremmende factoren bij geweld. Daarom kan het Openbaar Ministerie zwaardere straffen eisen als de toegestane waarden voor het gebruik van drugs of alcohol worden overschreden, al is het aan de rechter om de strafmaat te bepalen.

Waar wordt op getest?

Bij drugs wordt getest op:

  • cocaïne
  • amfetamine
  • methamfetamine

Het zijn allemaal middelen die de drempel om geweld te plegen kunnen verlagen. Volgens cijfers heeft 26 tot 43 procent van het geweld in Nederland met alcohol te maken. Bij geweld in het uitgaansleven ligt dat op 70 tot 80 procent. Daarnaast is 10 procent van het uitgaansgeweld te wijten aan drugs.

Testen
De testen worden uitgevoerd bij onder andere:

  • mishandeling
  • openlijke geweldpleging
  • stalking
  • zedenmisdrijven
  • vandalisme
  • dierenmishandeling.

Blaas en speekseltest
Wanneer de politie middelengebruik vermoedt, volgt voor alcohol een blaastest en bij drugs een speekseltest. Als die test positief is, volgt een vervolgonderzoek.
Een biertje of wijntje drinken betekent volgens het ministerie nog geen zwaardere straf. Maar wanneer iemand onder de grenswaarden blijft en en blijkt dat alcohol of drugs toch een rol hebben gespeeld in het geweld, dan pleit dat hem of haar ook niet automatisch vrij.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.