Terug naar overzicht
± min

Letselschade door psychische klachten? Aan het werk!

Hoe help je mensen die kampen met letselschade door overspannenheid of een psychisch probleem (weer) aan het werk? “Door af te stappen van het idee dat werk belastend is voor de psychisch zieke werknemer.”

Dit stelt dr. Evelien Brouwers van Tilburg University. Brouwers vindt het wonderlijk dat er niet al veel meer onderzoek is gedaan naar hoe mensen met letselschade als gevolg van psychische problemen zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen. Ziekteverzuim door psychische problemen zoals overspanning, angst, depressie, en burn-out kost de samenleving jaarlijks 2,7 miljard euro. Gezien de omvang van de problematiek verbaast het de onderzoeker dat er maar weinig onderzoek is gedaan naar methoden om mensen met letselschade op het psychische vlak weer zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. “Bovendien worden werkwijzen waarvan we weten dat ze werken, nog weinig gebruikt in de praktijk”, aldus Brouwers.

Werk kan ook beter maken
Volgens Brouwers moeten we af van het idee dat we mensen niet met werk moeten ‘belasten’. “Vaak hebben zorgverleners zoals psychologen, maatschappelijk werkers, huisartsen en psychiaters een focus op ziekte of klachten. Ze vergeten dat werk ook een goed middel kan zijn om te herstellen, zeker als iemand als gevolg van letselschade langer thuis zit. Eventueel in een andere baan, maar meedoen aan het arbeidsproces is goed voor mensen. Werk zou prominenter op de agenda van deze zorgverleners moeten komen.”