Terug naar overzicht
± min

Letselschade door slaap

Uit een recent gehouden onderzoek van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) blijkt dat slaperigheid één van de belangrijkste oorzaken is van bedrijfsongevallen waarbij letsel wordt opgelopen.

Bij het gehouden onderzoek zijn 1350 mensen betrokken. Daarvan bleek 26 procent last te hebben van overmatige slaperigheid. Van de onderzochten boven de leeftijd van 40 jaar bleek dit maar liefst 30 procent te zijn.

Met slaperigheid wordt iets anders bedoeld dan vermoeidheid, futloosheid, of gebrek aan energie. Volgens de NSWO is slaperigheid een gevolg van slaaptekort, slaapstoornissen en/of slaapmiddelengebruik.

Doorgaans heeft een mens zeven tot acht uur slaap nodig om zit fit te voelen. Tieners en fanatieke sporters zelfs meer. Op een vaste tijd naar bed gaan, helpt om genoemde tijden te halen.

Als het op het werk te realiseren is, zou een middagdutje ook een manier zijn om slaperigheid tegen te gaan, fit en geconcentreerd te blijven voor de uitoefening van de werkzaamheden. Veel mensen hebben tussen 1 en 4 uur smiddags een dip. Door een half uurtje te gaan liggen kan vaak zo'n dip worden overwonnen.