Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± 2 min

Letselschade door liesbreuk, vaak blijvende pijnklachten

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van een liesbreuk. Als je dan vraagt wat het is, zijn de antwoorden divers en veelal fout. Dat liesbreuken vaak voor blijvende pijnklachten zorgen en door veel mensen als 'letselschade' worden gezien, is niet zo vreemd. Wij vertellen u wat u na een liesbreuk kunt doen. 

Wat is een 'liesbreuk'?

Een liesbreuk laat zich het best omschrijven als een uitstulping van het buikvlies ter hoogte van de liesstreek welke veroorzaakt wordt door een zwakke plek in de buikwand. Door daar druk op uit te oefenen, bijvoorbeeld bij hard hoesten, niesen of zwaar tillen, kan de darm die zich in de buik bevindt in de uitstulping komen en zo een bobbel laten zien in de onderbuik, ter hoogt van de liesstreek.

Zo'n 35% van de mannen krijgt een liesbreuk, 30.000 liesbreukoperaties

Een zogenaamde liesbreuk is veelal een mannenprobleem. Zeker als je je bedenkt dat bij tussen de 30 a 35% van de mannen een liesbreuk ontstaat. Elk jaar blijken circa 30.000 liesbreuk operaties te worden uitgevoerd, maar 15 tot 40% van de mannen ervaart na de operatie chronische pijnklachten. Men denkt dan vaak dat er sprake is van een medische kunstfout en dat zij de daaruit voortvloeiende letselschade kunnen verhalen op de operateur of het ziekenhuis. Het zijn echter de complicaties van een liesbreukoperatie waarmee een patiënt rekening dient te houden.

Klachten na liesbreukoperatie

Er is een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor chirurgen door kleinere ingrepen, ook de chronische pijnklachten bij een liesbreuk kunnen verminderen. Momenteel wordt de liesbreuk nog behandeld door middel van een kijkoperatie of open methode (Lichtenstein) een ondersteunend matje in te brengen. Dit heeft wel effect, maar leidt vaak tot chronische pijnklachten waardoor patiënten letselschade ervaren. 

TIPP - Liesbreukoperatie met matje

Een nieuwe techniek TIPP combineert een aantal voordelen van de oudere technieken. Middels een kleine snee wordt nu een speciaal matje onder de spierlaag van de buikwand geplaatst, waardoor geen hechtingen nodig zijn, omdat het matje als het ware tussen de binnenlaag en buitenlaag van de buik in ligt en door de druk vanuit de binnenlaag op zijn plek wordt gehouden. De TIPP methode werkt niet alleen kostenbesparend (door kortere ziekenhuisopnamen), maar veel belangrijker nog, het zorgt voor veel minder chronische pijnklachten als gevolg van een liesbreuk. De patiënten klagen derhalve veel minder over letselschade dan voorheen. De methode wordt thans verder uitgewerkt.

Meer informatie over de opties bij de gevolgen van een liesbreuk of andere letselschade? Neem contact op met een van onze specialisten.