Terug naar overzicht
± min

Letselschade na aanrijding met wild. Wie is aansprakelijk?

In Nederland worden jaarlijks tussen de 5.000 en 6.000 wilde dieren aangereden. Ook bestuurders en inzittenden kunnen (ernstige) letselschade oplopen, soms met dodelijke afloop. 3 vragen over een wildaanrijding.

Het is weer opletten geblazen. Van half September breekt de bronsttijd van herten aan. Tot eind oktober zitten de mannetjes de vrouwtjes achterna om te paren. Het komt dan vaker voor dat ze uit het niets de weg oprennen. Het vaakst worden konijnen aangereden, dat zijn er zo’n dertienduizend per jaar. Gevolgd door egels (12.500) en hazen (9.800). Daarnaast worden er 7.800 katten in een jaar aangereden. Een ongeluk met een ree komt jaarlijks vierduizend keer voor. Wie is er eigenlijk aansprakelijk als u een ongeval met letselschade oploopt door overstekende (wilde) dieren? 3 vragen én antwoorden die hierin meer duidelijkheid verschaffen.

#1 Wie is aansprakelijk voor letselschade als ik overstekend wild aanrijd?Wilde dieren zijn niet aansprakelijk te stellen bij een ongeval omdat ze geen eigenaar hebben. In de meeste gevallen is er ook geen terrein-verantwoordelijke aan te wijzen. Wel kunt u de schade verhalen vanuit een schadeverzekering voor inzittenden (SVI). Een schadeverzekering voor inzittenden dekt onverhoopte letselschade aan de bestuurder of inzittenden. Is de auto alleen WA verzekerd, dan vindt er geen vergoeding plaats, tenzij het dier een eigenaar heeft want op grond van artikel 6:179 is de eigenaar van het dier aansprakelijk te stellen voor de schade aan de auto of bestuurder. De eigenaar van het dier kan slechts bij uitzondering onder deze aansprakelijkheid uitkomen.

#2 Geldt deze regel ook als het dier wél een eigenaar heeft?
Als het dier dat het ongeval en de letselschade heeft veroorzaakt een eigenaar heeft (en u kunt die achterhalen), dan kunt u de eigenaar aansprakelijk stellen. Dit geldt niet alleen voor katten en honden. Ook paarden, koeien en schapen hebben een eigenaar.

#3 Is er onderscheid tussen aanrijden van huisdieren en loslopend wild?
Voor aanrijdingen met huisdieren zoals katten en honden gelden andere regels, omdat die eigenaren hebben die de schade moeten vergoeden. De bezitter van het dier kan daarvoor zijn aansprakelijkheidsverzekering gebruiken. Iemand met een beperkt casco- of allriskverzekering kan zijn schade direct bij de eigen autoverzekeraar melden. Die zal de schade dan weer verhalen op de eigenaar van het dier. Een automobilist met alleen een WA-verzekering moet de eigenaar zelf aansprakelijk stellen. Als de automobilist uitwijkt voor een dier en zelf tegen een boom rijdt, krijgt alleen een allrisk verzekerde een vergoeding. Verzekeraars vergoeden dat niet, omdat de bestuurder het ongeluk dan zelf heeft veroorzaakt.

Wilt u meer informatie of hebt u hulp nodig? U kunt altijd bellen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer: 0880 - 112 130