Terug naar overzicht
± min

Letselschade opgelopen in openbaar vervoer is verhaalbaar!

Honderdduizenden mensen maken dagelijks gebruik van het openbaar vervoer om naar hun werk, school of familie en vrienden te reizen. Dat deze geabstraheerde verkeersdeelnemers bij dit reizen ook letselschade kunnen oplopen is natuurlijk niet zo vreemd nu zij zich met het openbaar vervoer in het verkeer begeven.

Bij onze LetselHelpdesk komen dagelijks vragen binnen over letselschade dat opgelopen is in een stadsbus, tram en trein. Deze letselschade slachtoffers vragen zich dan veelal af of er wel een mogelijkheid bestaat het door hen opgelopen letsel te verhalen op de veroorzaker van de letselschade. De vraag die deze letselschade slachtoffers dan bezighoudt is hoe zij achter de gegevens van de veroorzaker kunnen komen.

Bij enig navragen wordt vrijwel altijd duidelijk dat men in een bus of trein ten val is gekomen door plotseling krachtig remmen van de chauffeur of machinist, dan wel een soortgelijke toedracht. Dit is dan veelal, naar achteraf blijkt, ingegeven door verkeersomstandigheden. Een automobilist verleent de bus geen voorrang of de treinmachinist wordt geconfronteerd met omstandigheden die het remmen noodzakelijk maakt.

Wat veel letselschadeslachtoffers in het openbaar vervoer niet weten, is dat de bestuurder van de bus, tram, trein of metro verantwoordelijk is voor een veilig vervoer van A naar B. Dat betekent concreet dat als u in het openbaar vervoer letselschade oploopt, u zich in eerste aanleg kunt richten op de bestuurder van de bus, c.q. diens werkgever; het openbaar vervoerbedrijf. Zij, dan wel haar verzekeraar, zal de schade met u in beginsel dienen te regelen. Kan zij verhaal plegen op een andere aansprakelijke dader, dan zal zij vervolgens de door haar gedane uitkeringen weer op de andere partij of verzekeraar verhalen. U mag als letselschade slachtoffer niet voor een tweede keer slachtoffer worden van een discussie tussen partijen. U heeft zich, door middel van het betaalbaar stellen van een bedrag voor een vervoersbewijs, verzekerd van het in goede omstandigheden en veilig laten vervoeren naar een locatie. Als u daarbij dan letselschade oploopt, wordt aan deze 'koop met garantie' niet voldaan.

Daarnaast mag men in het openbaar vervoeren zonder verplichte gordeldracht. Dat maakt het risico op letselschade groter op het moment dat plotseling hard geremd moet worden.

Niet zelden komt het voor dat letselschade slachtoffers die zich bij een vervoersbedrijf melden met letselschade, met het spreekwoordelijke kluitje, het riet in worden gestuurd. Laat u derhalve altijd goed bijstaan door zeer ervaren en deskundige letselschade experts. Desnoods kunt u ons bellen voor gratis advies voor een specialist bij u in de buurt, op bovengenoemd GRATIS telefoonnummer.