Terug naar overzicht
± min

Letselschade slachtoffers vaak recht op hogere smartengelduitkering

De toewijzing van smartengeld aan letselschade slachtoffers gebaseerd op vergelijkbare zaken uit het verleden, is achterhaald.  Dit stelt professor Louis Visscher.

Visscher noemt het toewijzen van smartengeld aan slachtoffers met letselschade op basis van vergelijkbare zaken uit het verleden ‘een achterhaald systeem’ waarbij letselschade slachtoffers vaak op een relatief klein bedrag aanspraak kunnen maken, zeker als we de bedragen vergelijken met landen buiten Nederland.

Zo zou de 37-jarige Aydin, die twee jaar geleden bij een bedrijfsongeval zijn beide benen en arm verloor en hiervoor 175.000 euro vergoeding aan letselschade ontving, in Duitsland meer dan 700.000 euro hebben ontvangen. In de Verenigde Staten zou het bedrag waarschijnlijk zelfs in de miljoenen zijn gelopen.

Nieuwe methode berekenen letselschade

Professor Visscher pleit voor een nieuw systeem om te bepalen op welk bedrag een letselschade slachtoffer recht heeft. Hij heeft daarin bijvoorbeeld onderzocht hoeveel men over heeft om bijvoorbeeld te voorkomen dat een been geamputeerd wordt. Aan de hand van deze methode kan een schadevergoeding berekend worden. Volgens het systeem van Visscher zou bijvoorbeeld Aydin die ernstige letselschade opliep, recht hebben om 850.000 euro aan smartengeld.

Bron: Hart van Nederland