Terug naar overzicht
± min

Letselschade tijdens vakantie? Regels om rekening mee te houden

Het is het laatste waar u op zit te wachten. Een ongeluk met letselschade tijdens de vakantie. Mocht u er onverhoopt toch mee te maken krijgen, weet dan dat in de meeste gevallen de wet geldt van het land waar het ongeval zich heeft voorgedaan. En dat betekent: andere regels bij afwikkeling van letselschade. Een overzicht.

In Europeese verdragen geldt het Haagse Verdrag
Als twee Nederlanders in Frankrijk een aanrijding met elkaar krijgen, is toch het Nederlands schadevergoedingsrecht op die specifieke situatie van toepassing. Uiteraard gelden wel de verkeersregels van dat land. Iemand die in Engeland rechts gaat rijden en daarmee een ongeval veroorzaakt is natuurlijk wel aansprakelijk. Is bij de zelfde aanrijding een buitenlander betrokken, dan geldt het recht van het betreffende land waar het ongeval plaatsvindt.

In Zuid-Europese landen gelden andere letselschadevergoedingen
Zeker in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk niet vergelijkbaar met onze regels. Sluit voor vertrek dan ook geen ongevalleninzittendenverzekering af maar een Schadeverzekering voor Inzittenden. Deze geldt namelijk voor alle inzittenden in de auto. Dat betekent dat ook letselschade, zelfs bij een eenzijdig ongeval of door eigen schuld van de bestuurder, is gedekt. Dit kan u een hoop ellende besparen.

Betrokken bij een ongeval tijdens een georganiseerde reis? De touroperator van de reis kan aansprakelijk worden gehouden voor vergoeding van de letselschade
Volgens de wet is de touroperator verplicht om schade te vergoeden als ‘de reis niet verloopt naar verwachting die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mocht hebben.’ Wanneer passagiers gewond raken tijdens een busreis na een ongeval door een fout van de buschauffeur, is de reisorganisator verantwoordelijk voor diens handelen. De gewonde reizigers kunnen in dit geval aanspraak maken op schadevergoeding via de Nederlandse reisorganisator.

Heeft u letselschade opgelopen tijdens uw vakantie door toedoen van een ander, neem dan contact op voor GRATIS  advies. Wij staan u graag te woord op bovengenoemd telefoonnummer.