Terug naar overzicht
± min

Letselschade voorkomen door (speelgoed)drones? Draag een vuurwerkbril

Speelgoeddrones. Ze prijken dit jaar op veel verlanglijstjes. Mooi speelgoed, maar er is ook een keerzijde: de kans op ongelukken met letselschade neemt toe.

Veel ouders en kinderen zijn zich niet bewust van de risico’s van speelgoeddrones. Recent raakte een jongetje van 18 maanden uit het Engelse Stourport-on-Severn zijn oog kwijt, nadat een drone tegen zijn gezicht was aangevlogen. De drone werd bestuurd door een vriend van de familie. De drone was een minuut in de lucht. Toen de man hem liet dalen om te landen, raakte het apparaat een boom en begon in het rond te draaien. Een propeller raakte vervolgens het oog van de peuter. Het jongetje moet nog verschillende operatie ondergaan, voordat hij een oogprothese kan dragen.

Vliegen met drone? Draag een vuurwerkbril!
Ook in Nederland zijn slachtoffers met letselschade bekend. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam heeft recent twee kinderen behandeld die op het verkeerde moment op de verkeerde plek liepen en een drone in hun gezicht kregen. Bij een van de slachtoffers moest het oog worden gehecht nadat een propeller zich in het oog hard geboord. Het jongetje zal de rest van zijn leven wazig blijven zien. Op RTL Nieuws waarschuwt hij: “Ik denk dat mensen zich onvoldoende realiseren wat het kan betekenen als zo'n propeller dwars door je oog gaat.” De Faber raadt daarom iedereen die gaat vliegen met een speelgoeddrone een vuurwerkbril te dragen ter bescherming.
De Nederlandse speelgoedbranche verwacht de komende maand met alle feestdagen zeker tienduizend speelgoeddrones te verkopen. De vraag is groot, bevestigen diverse ketens.

(Letsel)schade veroorzaakt door een drone: wie is aansprakelijk?
Het Verbond van Verzekeraars heeft een brochure opgesteld met drone-specifieke vraagstukken. Volgens deze brochure valt de aansprakelijkheid (schade aan derden) in principe onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) van de eigenaar van de drone. Maar iedereen die hobbymatig met een drone gaat vliegen, doet er verstandig aan eerst uit te zoeken of de verzekering dekking biedt voor door de drone veroorzaakte (letsel)schade, zo wordt gewaarschuwd.