Terug naar overzicht
± min

Letselschadevergoeding van 168 miljoen dollar voor 'billentikkers'!

Weer zijn het Amerikaanse taferelen die de boventoon voeren bij het verkrijgen van schadevergoedingen. Thans blijkt een Amerikaanse vrouw een duizelingwekkend bedrag te krijgen van 168 miljoen dollar schadevergoeding wegens seksuele intimidatie op het werk. Hiervan is melding gemaakt in de krant The Los Angeles Times. Ook dit is wederom een vergoeding die de boventoon voert. Het is, zo blijkt, de grootste schadevergoeding te zijn die ooit in Amerika is toegekend aan een natuurlijk persoon vanwege pesterijen op de werkvloer.

Het gaat om Ani Chopourian, een 45-jarige assistente chirurgie van Armeense afkomst. Zij zou ten einde raad zijn. Ze was inmiddels de tel kwijtgeraakt van het aantal klachten dat ze al had ingediend bij haar werkgever voor ongewenste seksuele intimiteiten en pestgedrag. Er waren er zeker 18, waaronder een tegen een 'pestende chirurg' die haar stak met een naald en de ribben brak van een patiënt onder verdoving tijdens een 'woede-uitbarsting'.   Een ander feit was dat de vrouw iedere ochtend begroet werd door een stevige tik op haar achterwerk. Daar kreeg ze bijpassende vunzige opmerkingen bij.

De assistente werd door het ziekenhuis ontslagen wegens professioneel wangedrag. De jury heeft nu dus beslist dat dit ontslag ongegrond was en dat het ziekenhuis zwaar in de fout is gegaan door niet op te treden tegen de klachten. In Amerika zijn grote schadevergoedingen schering en inslag, maar voor deze feiten is dit bedrag nooit gezien. Chopourian krijgt 125 miljoen dollar schadevergoeding en 47,7 miljoen voor verloren loon en mentale schade. Haar voormalige werkgever, het 'Mercy general' ziekenhuis in Sacramento, gaat in beroep tegen de uitspraak.

Lees hier het gehele artikel op de site van Los Angeles Times