Terug naar overzicht
± 0 min

Letselschadevergoeding voor slachtoffertjes inenting Mexicaanse griep

Kinderen die na inenting tegen de Mexicaanse griep de ernstige slaapziekte Narcolepsie hebben ontwikkeld krijgen waarschijnlijk een letselschadevergoeding van de overheid.

In 2009 werden meer dan een half miljoen kinderen onder de vijf jaar gevaccineerd met het vaccin Pandemrix van fabrikant Glaxo Smith Kline. De inenting zou het Mexicaanse griepvirus moeten voorkomen. De inenting blijkt gebreken te hebben vertoond en nu bij een aantal kinderen de slaapziekte narcolepsie te hebben veroorzaakt. Narcolepsie is een ernstige ziekte die het slaap-waakritme verstoort. Patiënten kunnen op de vreemdste momenten zomaar in slaap vallen en ook last hebben van spierzwakte bij emoties en hallucinaties.

Risico’s
De ouders van kinderen die letselschade opliepen door deze prik eisen een schadevergoeding. Ze hebben letselschade advocaat John Beer in de arm genomen. Deze letselschade advocaat ontving van de Nederlandse Staat een voorschot van 35.000 euro om na te gaan welke narcolepsie-patiënten voor een schadevergoeding in aanmerking komen.

Letselschade advocaat John Beer vertelde recent in het programma Een Vandaag het ministerie en de Landsadvocaat te hebben gesproken. De rol van de overheid is belangrijk aangezien de overheid breed, dwingend geadviseerd heeft om in 2009 tot vaccinatie over te gaan. De risico’s zijn nooit echt gecommuniceerd.

Meer dan 27 letselslachtoffers
Het aantal Nederlandse meldingen van narcolepsie na de inenting blijft oplopen. Volgens Bijwerkingeninstituut Lareb staat de teller nu op 27. Maar volgens de Nederlandse Narcolepsie Vereniging ligt het aantal beduidend hoger omdat nog niet alle slachtoffers zich hebben gemeld.

In Scandinavië is het verband tussen de griepprik en de slaapziekte al aangetoond. In Finland, Zweden en Noorwegen worden ouders van kinderen met deze slaapziekte inmiddels gecompenseerd voor onder andere medische kosten en vrije dagen die ze moeten opnemen.