Terug naar overzicht
± 0 min

Levensgevaarlijk letsel door voeten op dashboard

Een vertrouwd beeld op de snelwegen deze zomer. Mensen op de voorstoel die relaxed hun benen of voeten op het dashboard leggen. Niets vermoedend over het ernstige letsel dat deze houding veroorzaakt als de auto plotseling moet remmen of betrokken raakt bij een ongeval. 

Vandaag de dag rijden er nog maar weinig auto’s rond zonder airbag. Een airbag is een geweldige uitvinding, die slachtoffers van een ongeval een hoop letsel kunnen besparen. Maar wat niet iedereen zich realiseert, is dat een geactiveerde airbag juist ernstig letsel kan veroorzaken als slachtoffers niet op de goede manier in de auto zitten. Als de bijrijder haar of zijn voeten omhoog heeft bij een ongeval, kan de airbag zich niet goed ontvouwen en duwt deze de voeten tegen de voorruit. De veiligheidsgordel glijdt omlaag naar de buik, wat tot dodelijk letsel kan leiden. De zwaarste verwondingen ontstaan volgens veiligheidsinstituut DEKRA bovendien doordat het hoofd tegen de knieën knalt. Onderstaand twee voorbeelden van bijrijders die ernstig letsel opliepen omdat hun voeten tijdens een ongeval steunden op het dasboard.

#1 Voeten op dashboard zorgt voor blijvend letsel bij Amerikaanse
De 26-jarige Bethany Benson en haar vriend raakten vijf jaar geleden betrokken bij een ernstig verkeersongeluk toen een vrachtwagen voor hen plotseling hard moest remmen. Bethany’s vriend reageerde niet snel genoeg en de auto waarin beiden zaten, botste vol op hun voorligger.

Zowel Bethany als haar vriend overleefden het ongeluk, maar doordat Bethany op het cruciale moment haar voeten op het dashboard had, liep ze blijvend letsel op. De uitklappende airbag die haar had moeten redden, zorgde dat Bethany’s voeten door de voorruit sloegen en haar knieën zo hard tegen haar hoofd sloegen dat ze haar linkeroogkas, haar bovenkaakbeen, haar neus, acht botten in haar linker- en drie in haar rechtervoet. Ook ontstonden bloedingen in haar hersenen. De meeste uitwendige verwondingen zijn intussen zijn genezen, de bloedingen in Bethany’s hoofd hebben geleid tot onherstelbare schade. Ze leeft nog altijd met constante pijn.

#2 Onderuitgezakt met één voet op dashboard leidt tot ernstig letsel bij Nederlandse
Aanrijding met gewonden op de rijksweg. Twee auto’s blijken betrokken. Eén van de auto’s ligt op zijn kant met daarachter nog een brokstuk van iets wat ooit een caravan is geweest. In de auto zit een ernstig gewonde vrouw. In de auto zijn alle airbags in werking getreden. Dat had gunstig geweest moeten zijn voor de vrouw. Maar de voet van de vrouw blijkt echter ernstig verbrijzeld en verbrand. Haar been ligt in een rare stand. Politie en ambulancepersoneel zijn aanvankelijk verbaasd over het ernstige letsel, terwijl de aanrijding niet echt complex was. Bij navraag aan de man die ongedeerd is, blijkt dat zijn vrouw, onderuit gezakt, met haar rechtervoet op het dashboard zat. Door plotseling remmen kon de vrouw, doordat ze onderuit gezakt lag met haar voet op het dashboard, niet meer op tijd normaal gaan zitten. De airbags in het dashboard traden bij de aanrijding in werking door de klap. De voet van de vrouw werd door de passagiersairbag geperst tussen het dashboard en de dakstijl. Doordat haar been met een enorme klap omhoog werd getrokken liep zij ernstig heupletsel op. De brandwonden aan haar voet en been komen door de hitte die vrijkomt bij het inwerk treden van de airbag.