Terug naar overzicht
± min

Ligfietser botst met bestelbus: is de busbestuurder aansprakelijk?

Een ligfietser komt in botsing met een bestelbus. De bestuurder stelt dat de fietser te hard reed. De ligfietser verklaart dat de bestelbus over de wegas kwam. Kan de zorgverzekeraar van de fietser 100 procent van de medische kosten verhalen op de autoverzekeraar van de bestuurder van de bestelbus? 

Wat was de exacte verkeerssituatie tijdens het fietsongeval?
In 2015 vond een een aanrijding tussen een ligfietser en een bestelbus plaats. De bestelbus met aanhanger reed buiten de bebouwde de bocht naar links in. De ligfiets kwam uit tegengestelde richting de bocht in. Beide voertuigen kwamen in de bocht met elkaar in botsing. Daarbij liep de fietser letselschade op.

Welke verklaringen legde de fietser en bestuurder van de bestelbus af?
De bestuurder van de bestelbus vulde op het aanrijdingsformulier in dat de ligfiets te hard door de bocht reed, onvoldoende rechts hield en daardoor tegen de bestelbus aankwam. De fietser verklaarde dat de bestelbus over de wegas kwam waardoor de bestelbus en de ligfiets elkaar raakten.

Zijn er andere getuigen van het ongeval?
Er zijn naast de ligfietser en bestuurder van de bestelbus geen getuigen van het ongeval.

Wat bepleit de zorgverzekeraar van de fietser?
De zorgverzekeraar stelt dat de fietser geen verkeersfout heeft gemaakt. Het ongeval zou  het gevolg zijn van de manier waarop de bestuurder van de bestelbus de onoverzichtelijke bocht heeft genomen. Er zijn geen bewijzen van eigen schuld van de fietser. De zorgverzekeraar meent dat de WA-autoverzekeraar van de bestelbus ingevolge het convenant gehouden is 100 procent van de vordering van de zorgverzekeraar te voldoen.

Wat stelt de autoverzekeraar?
De autoverzekeraar geeft aan dat uit de stukken niet blijkt dat het ongeval enkel is te wijten aan de verkeersfout van zijn verzekerde. Dit blijkt niet uit het politierapport noch uit het door zijn verzekerde ingevulde schadeformulier. De autoverzekeraar is daarom van mening dat op basis van het convenant een vergoeding van 40 procent van de vordering van de zorgverzekeraar op zijn plaats is.

Wat is het oordeel van de commissie?
De commissie verklaart zich ontvankelijk om het geschil in behandeling te nemen en stelt vast dat uit de stukken niet blijkt welke van de twee partijen een verkeersfout heeft gemaakt. De bewijslast ligt bij de verzekeraar van het gemotoriseerde voertuig. Deze is op grond van 185 WVW aansprakelijk behoudens overmacht. Overmacht kan in deze zaak niet worden aangetoond. De autoverzekeraar moet aantonen dat de fietser een verkeersfout heeft gemaakt. Aan de hand van de overgelegde informatie slaagt de autoverzekeraar er niet in dit bewijs te leveren.

Wat is het bindend advies van de commissie?
De commissie stelt dat de autoverzekeraar 100 procent van de gemaakte medische kosten dient te betalen aan de zorgverzekeraar.

Leestip!
Lees hier meer over het berekenen van de hoogte van letselschade bedragen

Bron: Geschillencommissie Regresaanspraken en Schademagazine

Letselschade door fietsongeval? 
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.