Terug naar overzicht
± min

Letsel- & Overlijdensschaden door oprukkende ESBL bacterie!

Geruime tijd is bekend dat wij Nederlanders qua volksgezondheid verhoogde risico’s lopen door te intensieve veeteelt. Vele bateriën hebben de media bereikt zoals de MRSA bacterie, de zogenaamde ‘gekke koeienziekte’ BSE, niet te vergeten de Q-koorts, waardoor een aantal letselschadeclaims zijn ingediend en dan nu de ESBL.

De ESBL is een soort superbacterie die uit kippenstallen afkomstig is en mensen, maar ook dieren, ongevoelig maakt voor baterieremmende middelen als antibiotica. De oorzaak wordt gevonden in het feit dat pluimveehouder buitengewoon veel antibiotica gebruiken op hun pluimvee om deze zo gezond mogelijk te houden. De dieren leven (te) dicht op elkaar en daardoor zijn bacteriën snel overgedragen. Kippen hebben inmiddels een resistente bacterie ontwikkeld, waardoor het bestrijden van de bacterie (op zowel mens als dier) moeilijk zo niet onmogelijk is geworden. In de uitzending van Zembla vertelden artsen dat zij zich buitengewoon grote zorgen maakten over deze bacterie ESBL omdat het aantal mensen dat besmet is geraakt met deze bacterie zien groeien.

Hieronder kunt u een deel van de uitzending bekijken:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w-p3pA-Hrds[/youtube]

Korte omschrijving uitzending:  Bron: Zembla
Bij mevrouw Broeders wordt tijdens de operatie aan haar benen duidelijk dat ze besmet is met een ESBL-bacterie. Besmette patiënten moeten in quarantaine worden behandeld. Inmiddels ligt Broeders al een maand helemaal alleen op een isolatiekamer. Broeders: Ik snap wel dat ik hier moet zitten, want ik moet geen andere patiënten besmetten. Maar, ik zou zo dolgraag af en toe er even uitwillen, ik voel me zo opgesloten.

Microbioloog prof. J. Kluytmans wil weten waar die ESBL vandaan komt en laat op zijn laboratorium kippenvlees onderzoeken. Kluytmans vertelt in ZEMBLA dat 88% van het kippenvlees uit Nederlandse supermarkten vol zit met ESBL-bacteriën. Kluytmans: Het zit ook in andere voedingsmiddelen. Onderzoekers hebben het ook in groenten en fruit gevonden.

Minister G. Verburg van Landbouw wil inmiddels dat het antibioticagebruik in de dierhouderij in 2011 met 20% wordt teruggedrongen. Bovendien trekt ze 850.000 euro uit voor een proef met antibioticavrije kippenstallen. ZEMBLA spreekt met een dierenarts in Denemarken waar ze al jaren werken met antibioticavrije stallen. Daar staat in de politieke discussie de voedselveiligheid en de bescherming van de consument voorop. Dierenartsen controleren de boer en de overheid controleert de dierenartsen. Bij overtredingen wordt de politie ingezet en speciale officieren van justitie zorgen voor vervolging van dierenartsen en/of boeren.

Directeur van het RIVM R. Coutinho maakt zich al jaren zorgen over de toenemende resistentie tegen antibiotica, hij vindt dat de bron aangepakt moet worden. Coutinho: Wat je moet doen is antibioticagebruik in de dierhouderij terugbrengen. En niet alleen in Nederland, ook in andere landen.

Research: Manon Blaas.

Samenstelling en regie: Jos van Dongen.

Eindredactie: Kees Driehuis.