Terug naar overzicht
± min

Maakt een defecte airbag meer kapot dan je lief is?

Niet het ongeluk zelf, maar een defecte airbag werd een vrouw in Maleisië fataal. Ze overleed na ernstige letselschade door een kapotte airbag in haar Honda. Het is niet de eerste keer dat een airbag een averechts effect bereikt bij relatief  lichte aanrijdingen.

Het zou een kleine botsing zijn geweest. Niet een die je als inzittende niet zou overleven. Maar voor de berijdster van de Honda liep het slecht af. De airbag die door de aanrijding had moeten uitklappen scheurde open. De vrouw liep ernstig letsel op. Volgens de brandweerwoordvoerder bloedde het slachtoffer uit haar borst en stierf niet veel later.

Defect in opblaasmodule
De airbag is afkomstig uit dezelfde serie airbags die Honda de afgelopen maanden terugriep. Het defect zit in de opblaasmodule van de airbag. Bij het scheuren van de airbag, kunnen er metalen stukjes wegschieten waardoor de inzittenden letselschade kunnen oplopen. In het geval van de Maleisische vrouw waren de verwondingen zo ernstig dat de opgelopen letselschade haar fataal werd. Honda had juist 145.000 auto's in Maleisië teruggeroepen vanwege de airbags. Ook wereldwijd werden de laatste maanden miljoenen Honda’s teruggeroepen vanwege hetzelfde defect.

Kleine ongelukken en airbags
Bij kleine ongelukken maakt de airbag vaak meer kapot dan je lief is. Onderzoek van de Britse trauma-arts Mark Chong bevestigt dat ook. 21 procent van de verwondingen als gevolg van een auto ongeluk is het directe gevolg van het uitklappen van de airbag. Hoe dat komt? De oorzaken volgens Chong op een rij:

1. Airbags zijn gemaakt om inzittenden te beschermen bij een zwaar ongeluk Bij een lichte aanrijding zou de airbag eigenlijk niet moeten uitklappen. Door de grote kracht waarmee een airbag afgaat, kan onnodig letsel ontstaan.

2. Airbags zijn ontwikkeld voor mensen met een gemiddelde lengte
Kleinere en grotere personen lopen meer risico op letsel.

3. Airbags kunnen nare gevolgen voor ouderen hebben
Ouderen zitten vaak dicht op het stuur, met letsel aan de armen tot gevolg als de airbag afgaat. Volgens Chong is letsel aan gezicht en polsen te voorkomen door een gordelairbag. Deze gordelairbags worden tijdens een aanrijding langzaam langs de gordel opgeblazen.

Wie is aansprakelijk?
Wanneer u door een defect aan een product, zoals een airbag, letsel oploopt, kunt u hiervoor de fabrikant aansprakelijk stellen voor de letselschadevergoeding. Weet u niet waar u moet beginnen, of wordt u van het kastje naar de muur gestuurd? Vraag vrijblijvend advies van een van onze letselschadespecialisten via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).