Terug naar overzicht
± min

Manege aansprakelijk voor dwarslaesie; verzekeraar moet betalen!

1 juni 2010 - De rechtbank te Zutphen heeft vorige week woensdag een eigenaar van een FNRS-manege tot het vergoeden van 75 procent van de letselschade van een manegeklant veroordeeld. De rechter legde deze kosten op, ondanks het feit dat de FNRS in haar standaard lesvoorwaarden aansprakelijkheid voor ongevallen met paarden uitsluit. De verzekeringsmaatschappij van de manege-eigenaar moet de schadevergoeding betalen.

In juli 2006 gaf een instructrice op het buitenterrein van de manege opdracht voor bijzondere oefeningen. Een van de oefeningen hield in dat de manegeklanten één voor één moesten wegrijden van de groep en vervolgens dienden terug te galopperen. De gedupeerde amazone viel tijdens deze oefening van haar paard en liep daarbij een dwarslaesie op. De manege schakelde haar verzekeringsmaatschappij in, maar deze weigerde aansprakelijkheid voor het ongeval te erkennen, omdat de fout bij de ruiter zou liggen. De verzekeringsmaatschappij deed vervolgens een beroep op de exoneratieclausule in de standaard lesovereenkomst van de FNRS.

De lesklant vond deze clausule onredelijk en de rechtbank was het met haar eens. De rechtbank verwees naar Nederlandse en Europese regelgeving, waarin staat dat beperkingen of uitsluitingen van aansprakelijkheid voor letselschade in standaard voorwaarden, door de rechter beoordeeld kunnen worden op redelijkheid. In dit geval kwam de rechtbank tot de conclusie dat de uitsluiting van de aansprakelijkheid door de FNRS onredelijk bezwarend is.

Bron: Horses.nl