Terug naar overzicht
± min

Mannen komen van mars, vrouwen van venus. Ook in claimgedrag

Altijd lekker 'voer' voor vergelijkingssites: het claimgedrag analyseren van vrouwen en mannen. Vergelijkingssite hoyhoy.nl bestudeerde het verschil in schades en claimgedrag. Wat bleek?  Vrouwen claimen gemiddeld even vaak schade als mannen. Maar mannen zijn duurder voor hun verzekeraar.

Met een gemiddeld schadebedrag dat 14 procent hoger ligt dan bij de vrouwen, zijn mannen iets duurder voor hun verzekeraar als het gaat om schade claimen. Dit blijkt uit een analyse van het claimgedrag op duizenden autopolissen van vergelijkingswebsite hoyhoy.nl. De vergelijkingssite berekende dat vrouwen 0,3 procent meer schades indienen dan mannen. Mannen zijn iets duurder voor hun verzekeraar: gemiddeld claimen zij 300 euro meer per schadegeval dan vrouwen. Het gemiddelde schadebedrag van alle schades is voor vrouwen € 2.075 per schade. Bij mannen ligt dit op € 2.370, waarmee de 14 procent wordt verklaard.

Andere opvallende uitkomsten zijn:

  • Veruit het grootste gedeelte van alle schadeclaims die ingediend werden, komt volgens het onderzoek voort uit bijzondere manoeuvres. Deze schadeclaims zijn goed voor 24,8% van het totaal.
  • Zowel mannen als vrouwen veroorzaken de meeste schade tijdens het uitvoeren van bijzondere manoeuvres.
  • Op de tweede plaats staan ruitschades met 18,2 procent.
  • Kop-staartbotsingen komen op de derde plek met 16,2 procent.
  • Botsen, slippen, van de weg of te water raken zijn amen goed voor 11,9 procent van de schade.

Volgens hoyhoy.nl, wordt hiermee een stereotype ontkracht. Er wordt altijd geroepen (op feestjes) dat vrouwen meer schade rijden. Dit onderzoek kan dat niet bevestigen. Het verschil in het aantal claims is namelijk minimaal.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
De top 5 van meest geclaimde schades heeft bij zowel mannen als vrouwen dezelfde volgorde. In de percentages zijn wel verschillen te zien.

  • Mannen hebben vaker een kop-staartbotsing. die zijn goed voor een aandeel van 17,4% van het totaal. Bij vrouwen is het aandeel van kop-staartbotsingen 14,3%. Het schadebedrag voor deze botsingen ligt ook hier weer hoger bij de mannen, zij claimen gemiddeld € 3.226 na een botsing. Vrouwen daarentegen claimen gemiddeld € 2.494: een verschil van iets meer dan € 730.
  • Vrouwen claimen sneller ruitschade.
  • De bedragen die geclaimd worden voor schades die ontstaan bij het uitvoeren van bijzondere manoeuvres verschillen: mannen zijn ruim € 200 duurder uit.

Leestip!

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.