Terug naar overzicht
± 0 min

Medicijn tegen Astbestkanker in nabije toekomst?

Het mesothelioom (of borstvlieskanker) is een kwaadaardige vorm van kanker uitgaande van de vliezen van de borstkas en longen en/of luchtwegen. Mesothelioom staat ook bekend onder de naam asbestkanker want in 85% van de gevallen is er een blootstelling geweest aan asbestvezels.

Deze blootstelling heeft dan vaak plaatsgevonden door het beroepsmatig omgaan met asbest (timmerlieden, scheepsbouw, spoorwegen, loodgieters) en ontstaat 20 tot wel 50 jaar na de blootstelling. De ziekte komt meer voor bij mannen dan vrouwen. Het roken van sigaretten, pijp of sigaar kan na asbest blootstelling ook leiden tot een hoger risico op longkanker.

Het mesothelioom geeft aanvankelijk weinig klachten. Deze zijn vaak: kortademigheid met vochtophoping achter een long, hoesten en pijn bij doorzuchten. Ook kunnen klachten als verminderde eetlust en gewichtsverlies optreden. (bron: Antoni van Leeuwenhoek – Kankerinstituut te Amsterdam).

Het AvL kankerinstituut gaat momenteel longvocht, ook wel ‘pleuravocht’ genoemd, inzamelen om hiermee op zoek te gaan naar nieuwe medicijnen tegen asbestkanker. Mesothelioom is vooralsnog een ongeneeslijke kankersoort. Met het inzamelen van pleuravocht wil men zogenaamde cellen kweken waarop duizenden medicijncombinaties worden losgelaten, op zoek naar dat medicijn dat deze vorm van kanker hopelijk snel kan voorkomen/genezen.

Het zogenaamde pleuravocht bevindt zich vaak achter de longen en zorgt er voor dat patiënten met asbestkanker vaak erg benauwd zijn en pijn ervaren. Door het zogenaamde aftappen van het pleuravocht voelen de patiënten zich vaak weer veel beter. Daar de ziekte vrijwel altijd fataal afloopt, hoopt men met dit diepgaande onderzoek snel resultaat te behalen.

Patiënten en artsen uit het gehele land kunnen zich melen bij asbestkankerspecialist prof. dr. Paul Baas, hoofd van AvL-afdeling thoraxoncologie, telefoonnummer 020 512 2958.