Terug naar overzicht
± min

Medische misser zorgt bij veel patiënten voor letselschade

Ruim 10.000 mensen beantwoordden vragen over hun ervaringen met zorgverleners. Hoewel het vaak (bijna) fout gaat, zegt ook bijna de helft (46 procent) van de ondervraagden zich meestal veilig te voelen bij een arts of andere hulpverlener. 45 procent zegt zich altijd veilig te voelen.

36 procent van de bijna missers gebeurt op een afdeling in het ziekenhuis. 30 procent van de gemelde medische missers gebeurt op de polikliniek.

Veelvoorkomende medische missers

De meeste meldingen gaan over het stellen van een verkeerde diagnose of een fout bij het verstrekken van medicijnen. De medische fouten hebben soms ernstige gevolgen. De ondervraagden geven aan tijdelijk of zelfs blijvend letsel en/of psychische schade te hebben opgelopen.

Ook zijn de deelnemers ontevreden over nazorg wanneer een medische misser gemaakt is. Dat kan veel beter, bijvoorbeeld door de patiënt te laten weten wat wordt gedaan om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen zegt de patiëntenorganisatie. Zorgaanbieders moeten volgens NPCF beter luisteren naar patiënten om letselschade te voorkomen. Bovendien moeten patiënten beter worden geïnformeerd.

Bron: NPCF