Terug naar overzicht
± min

Meer kans op hartritmestoornis door lange werkdagen

Werkt u meer dan 55 uur per week? Dan loopt u 40 procent meer kans om de hartritmestoornis boezemfibrilleren te ontwikkelen. Dat blijkt uit recent onderzoek uit Londen.

Een onderzoeksteam van University College in Londen analyseerde de gezondheidsgegevens en arbeidsdata van meer dan 85.000 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. De deelnemers waren afkomstig uit Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden en Finland. Het is niet bekend welk type werk de deelnemers uitvoeren.
Personen die 35 tot 40 uur per week werken, werden gebruikt als controlegroep. Bij aanvang van de studie had nog geen enkele onderzoekdeelnemer last van boezemfibrilleren.

1,4 keer meer kans op hartritmestoornis door lange werkdagen
Per duizend deelnemers ontwikkelden, in de loop van tien jaar, gemiddeld 12,4 personen boezemfibrilleren. In de groep van mensen die 55 uur of meer werkten per week was dit aantal 17,6. Dat maakt de kans op de veelvoorkomende hartritmestoornis in deze groep 1,4 keer groter. Het verschil bleef significant wanneer andere risicofactoren op boezemfibrilleren, zoals overgewicht en alcoholgebruik, buiten beschouwing werden gelaten.

Leestip!
Minder letsel hartpatiënten door nieuwe technologie

Wat is boezemfibrilleren?
Bij boezemfibrilleren ontstaan elektrische prikkels niet op een plek, maar op diverse plaatsen in de boezems. Dit type hartritmestoornis is niet levensbedreigend. Wel is het een voortdurende belasting voor het hart. Mensen kunnen er bovendien kortademig en duizelig van worden. Niet iedereen ervaart deze ongemakken.

Lees ook:
Meer kans op hersenletsel door te lange werkdagen

Bent u getroffen door een hartinfarct? 
Bent u onverhoopt getroffen door een beroerte als gevolg van langdurig veel te hard werken? Dan kunt u mogelijk de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade. Vraag vrijblijvend advies via onze LetselHelpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).