Terug naar overzicht
± min

Militairen krijgen letselcompensatie!

1 juni 2010 - Defensie treft regeling voor letselcompensatie!
Oud-militairen die lichamelijke of psychische schade hebben opgelopen komen eenvoudiger in aanmerking voor een vergoeding van de letselschade. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft bemiddeld tussen het ministerie van Defensie en militaire vakbonden, waarna een regeling is getroffen over de veteranen. Dit meldt de Nationale ombudsman dinsdag.

Sommige militairen krijgen na een missie last van een posttraumatische stressstoornis, waardoor ze, soms jaren later, niet meer kunnen werken. Voor een vergoeding klopt deze 'oude' groep veteranen dan aan bij het ministerie. Dit leidde vaak tot lange en ingewikkelde juridische procedures, waarbij de vraag centraal stond of er geen sprake was van verjaring en of Defensie wel verantwoordelijk gesteld kan worden voor de lichamelijke of psychische schade.

Brenninkmeijer is vervolgens met het ministerie en met de bonden om de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. Dit heeft een principeovereenkomst opgeleverd over een schadevergoeding voor deze militairen. De regeling moet gelden voor veteranen die voor 1 juli 2007 schade hebben geleden tijdens een uitzending of omstandigheden die daarmee vergelijkbaar zijn. De details moeten nog worden ingevuld.

Het ministerie van Defensie is 'verheugd' met de overeenkomst. Het ministerie laat in een reactie weten de bemiddeling van Brenninkmeijer als een 'uitstekende basis' te beschouwen om tot een schadeloosstelling van de oorlogsslachtoffers te komen.

Bron: nieuwes.nl