Terug naar overzicht
± 0 min

Minder oog letsel door verbod op baby-vuurpijl

Baby-vuurpijltjes worden dit jaar niet meer verkocht door bij de vuurwerkbranche aangesloten verkopers. Vuurwerkcoördinator van de Rotterdamse politie Johan van der Lee zegt

“Het lijkt relatief onschuldig vuurwerk, maar de jeugd breekt vaak de stokjes om ze beter te laten vliegen en schiet ze dan uit de hand weg, waardoor veel letsel aan de ogen ontstaat.”

Het verbod op de baby-vuurpijltjes is afkomstig van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). De vereniging geeft aan dat het goedkope vuurwerk - 144 pijltjes voor nog geen 2 euro - te gevaarlijk is. Een babypijltje is net als bijvoorbeeld een sterretje vuurwerk dat in de hand kan worden afgeschoten. Maar waar een sterretje uitbrandt, schiet een babypijltje een aantal meter de lucht in. Bovendien breken kinderen de stokjes vaak af om ze beter te laten vliegen. Levensgevaarlijk, want zo worden het ongeleide projectielen, die gemakkelijk in de ogen van een ander terecht kunnen komen. Uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap blijkt dat ongeveer 250 mensen elk jaar letsel aan de ogen oplopen door vuurwerk.

Pijltjes boycotten
BPN vindt de pijltjes veel te gevaarlijk en heeft besloten deze te boycotten.

“90% van de verkopers is bij ons aangesloten en die hebben samen gezegd de pijltjes voor volgend jaar helemaal niet meer te importeren, vanwege de kansen op letsel ... Voor dit jaar is er wel een aantal verkopers die ze al hebben gekocht, maar er zijn ook al bestellingen geannuleerd. De kans bestaat dus dat we ze dit jaar nog tegenkomen. Maar volgend jaar worden ze door de bij ons aangesloten verkopers niet meer verkocht.”