Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Minder letsel slachtoffers door nieuwe wildspiegels

Met name in de bosrijke omgevingen van Drenthe werd men regelmatig geconfronteerd met ongewenst overstekend wild dat zeer regelmatig op de provinciale wegen werd aangereden. Dit heeft de provincie Drenthe doen besluiten aan een proef mee te doen met nieuwe typen wildspiegels. U heeft ze vast wel eens langs de weg zien staan en zich afgevraagd wat die rare ´propellortjes´ nu voor een nut hebben... .

De provincie Drenthe is de proef in maart 2011 gestart. Naar verwachting van de leverancier heeft zich na de plaatsing van de wildspiegels op de plaatsen waar de nieuwe spiegels zijn aangebracht, geen aanrijding met een ree, das of vos meer plaatsgevonden. Dit resultaat is voor de provincie aanleiding om op elf andere plekken deze wildspiegels te plaatsen.

In 2011 zijn op twee plaatsen langs de provinciale wegen N375 en N378 over een lengte van ongeveer 1 kilometer per wegvak wildspiegels geplaatst met draaiende reflectoren in plaats van vaste spiegeltjes. Op de N375 staan deze spiegels ter hoogte van Ruinerweide (Ruinen), op de N378 staan ze bij Gasselternijveensemond. De resultaten komen overeen met de ervaringen in de provincie Flevoland. Ook in die provincie is het aantal letselschade slachtoffers, als gevolg van botsingen met wild, na het plaatsen van dit type wildspiegels, sterk afgenomen.