Terug naar overzicht
± min

Minder letselschade door koffie

14 mei 2010 – Koffiedrinken zou tot minder letselschade (kunnen) leiden. Sinds jaar en dag bestaat de indruk dat het drinken van een bakje leut de productiviteit van werknemers ten goede komt en dat niet de koffiepauzes uitsluitend tot doel hebben om aan de werkzaamheden te ontsnappen.

Dit zijn de conclusies uit een onderzoek van de London School Hygiene and Tropical Medicine. Duidelijk werd, hetgeen ook uit andere onderzoeken al naar voren was gekomen, dat cafeïne het geheugen en de concentratie verbetert. Dit zou met zich brengen dat het aantal fouten op de werkvloer afneemt. Men stelt dat hierdoor, hetgeen ons (red.) een logische gevolgtrekking lijkt, ook het aantal bedrijfsongevallen is teruggelopen.

Bij werkzaamheden welke in de nachtelijke uren worden uitgevoerd heeft het drinken van koffie daarnaast hetzelfde oppeppende effect als een hazenslaapje. Koffiedrinkers zouden daarnaast, na lange werkdagen, bovendien minder kans op een auto-ongeluk maken op (terug)weg naar huis.

Ploegendiensten
Voor de studie, die is opgenomen in de Cochrane Library Journal, namen de wetenschappers 13 verschillende internationale onderzoeken onder de loep, die handelden over (vergelijkbaar) werk in ploegendiensten. Daarnaast werd vrijwilligers gevraagd tests te doen, waarbij met name aandacht was voor concentratie, woordgebruik, beredeneren en het gemaakte aantal fouten.
De ene groep kreeg hierbij, voorafgaand aan het experiment, een sloot sterke koffie uitgeserveerd, terwijl de controlegroep het moest doen met de cafeïnevrije variant. Gedurende de proef werd rekening gehouden met de aanwezige hoeveelheid licht en slaapgedrag van de deelnemers. Met inbegrip van deze factoren presteerden de koffiedrinkers alsnog beter op alle onderzochte vlakken.

Vermogen
"De uitkomsten suggereren dat cafeïne het aantal fouten naar beneden bijschroeft en het cognitieve vermogen van werknemers verbetert", bevestigt onderzoekster Katharine Ker over de studie tegenover de Britse krant The Telegraph.
"Het lijkt zelfs redelijk om aan te nemen dat een afname van fouten ook een afname van bedrijfsongevallen betekent", voegt zij hieraan toe. "Maar dat hebben we niet kunnen kwantificeren."
Het onderzoeksteam pleit nu voor meer onderzoek.