Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Minder ongevallen met letsel door vergrijzing op motoren!

De verkoop van nieuwe motoren daalt al een paar jaar en de helft van de nieuwe motoren gaat naar een veertigplusser. Eén op de acht motoren is in 2011 in bezit van iemand boven de zestig, zo meldt het CBS.

In 2011 zijn bijna 11 duizend nieuwe motoren verkocht. In 2008 waren het er nog bijna 17 duizend. Sinds dat jaar zijn er elk jaar minder nieuwe motoren verkocht. Meer dan de helft van de nieuwe motoren werd in 2011 gekocht door 40-60-jarigen. In 2000 kwam juist de helft van de nieuw verkochte motoren terecht bij eigenaren jonger dan dertig jaar. De motorrijders in Nederland zijn aan het vergrijzen. Was in 2000 nog meer dan de helft van de motoreigenaren jonger dan veertig jaar, in 2011 is dat nog geen 30 procent. Bijna 12 procent van de motoren is in 2011 eigendom van een zestigplusser, meer dan drie keer zo veel als in 2000. Veertigers en vijftigers hebben in 2011 bijna 60 procent van de motoren in bezit, anderhalf keer zo veel als in 2000. De vergrijzing onder motorrijders is hiermee sterker dan onder de bevolking.

Het bovenstaande betekent evenwel dat ook minder letselschade plaatsvindt onder motorrijders nu hierin een sterke afname is te bespeuren. Steeds meer 'jonge ouderen' stappen voor kleinere stukjes op de motor in plaats van in de auto.

Hoe deze tendens zich voortzet, is nog niet geheel goed te voorspellen.

Bron: Verkeersnet