Terug naar overzicht
± min

Minder vuurwerkslachtoffers dit jaar maar letsel is opvallend ernstiger

Het totaal aantal vuurwerkslachtoffers is dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar. (72 versus 202). Het letsel dat de slachtoffers door vuurwerk opliepen is dit jaar wel opvallend ernstiger. Dat meldt De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT).

Het gaat hierbij om amputaties en open botbreuken, ernstige brandwonden en scheurwonden, zwaar aangezichtsletsel en ernstig schedelhersenletsel. Bij ongeveer een derde van de slachtoffers zal er waarschijnlijk blijvende letselschade zijn. 30 procent van de vuurwerkslachtoffers moesten dezelfde nacht of de volgende dag nog worden geopereerd.

Het merendeel van deze patiënten is gevallen door ongelukken met carbid schieten, één op de vijf vuurwerkverwondingen is het gevolg van illegaal vuurwerk. Ongeveer 40 procent is slachtoffer geworden van het vuurwerk van anderen. Bovendien is bijna de helft van de gewonden 16 jaar of jonger.

Oogletsels
Tijdens de jaarwisseling heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam 14 slachtoffers met oogletsel behandeld. Bij de helft van deze slachtoffers is rondvliegend vuurwerk de boosdoener. De slachtoffers staken het vuurwerk niet zelf af. De ernst van de oogletsels bleek dit jaar gelijk aan vorig jaar. Volgens Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam, toont deze jaarwisseling wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk.
Lees ook: Achmea spreekt zich uit over vuurwerkverbod voor consumenten.

Handletsels
Het aantal mensen dat vanwege vuurwerkverwondingen aan de handen naar de plastisch chirurg moest, daalde deze jaarwisseling van 69  in 2014 en 52 in 2015 naar 33 in 2016. Vooral het afsteken van illegaal vuurwerk veroorzaakte de handletsels. In totaal zijn in de eerste dagen 25 vingers geamputeerd. Van de 33 slachtoffers hadden er 28 het vuurwerk zelf afgestoken, vijf keer ging het om een omstander. De meeste vuurwerkletsels komen door knalvuurwerk, slechts zes keer was siervuurwerk de oorzaak. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) stelt dat het beleid om (verkeerd) vuurwerkgebruik in te dammen enigszins zijn vruchten lijkt af te werpen. De vereniging houdt nog wel een slag om de arm, omdat het aantal slachtoffers nog tot eind januari kan oplopen. Net als Tjeerd Faber van het Oogziekenhuis, pleit de NVPC voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Andere verwondingen
Ook het aantal andere verwondingen (open botbreuken, ernstige brandwonden en scheurwonden, zwaar aangezichtsletsel en ernstig schedelhersenletsel) lag dit jaar beduidend lager. 72 mensen werden door een traumachirurg behandeld nadat ze gewond raakten door vuurwerk. Dat is een stuk minder dan vorig jaar, toen 102 mensen letsel opliepen. Wel is het letsel dit jaar veel ernstiger. Drie mensen raakten dit jaar levensgevaarlijk gewond.

Heeft u letselschade opgelopen door vuurwerk?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij letselschade door vuurwerk, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0880 - 112 130.