Terug naar overzicht
± min

Mogelijk 5 jaar gevangenisstraf voor mishandeling eigen baby

Ernstig letsel door hardhandig schudden werd een vier weken oude baby in 2013 fataal. Tegen de vader, een 28-jarige man uit Utrecht is recent een gevangenisstraf geëist van vijf jaar wegens mishandeling en doodslag.

De vader wordt ervan verdacht op 22 oktober 2013 zijn één maanden oude dochtertje om het leven te hebben gebracht door hardhandig met haar te schudden. De rechtbank veroordeelde de vader, na een strafeis van vijf jaar, tot een gevangenisstraf van drie jaar voor doodslag en mishandeling. Zowel verdachte als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep. Het OM kon zich niet vinden in de hoogte van de opgelegde straf. De uitspraak zal naar verwachting op 9 oktober zijn.

Hoe was de situatie voordat bij de baby letsel werd geconstateerd?
De baby werd in 2013 met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht. Op die bewuste ochtend, was er nog geen sprake van letsel. De baby was thuis met haar beide ouders. Vader paste op terwijl moeder nog even terug ging naar bed. Rond half tien stuurde de vader nog een foto van de baby naar haar oma. Rond half 12 maakte de vader de moeder wakker. Zij merkte direct op dat er iets mis was met hun baby. Het meisje was bleek, huilde op een vreemde manier, verstijfde en draaide met haar ogen.

Waar draait het het hoger beroep om?
Het gaat in deze zaak met name om:

  • het letsel dat bij het meisje is aangetroffen;
  • de deskundige-verklaringen;
  • de strafmaat.

Wat wijst het onderzoek uit?
Het onderzoek wijst uit dat het letsel van de baby veroorzaakt is als gevolg van het stevig vastpakken van het lichaam door een volwassene en krachtig schudden. Het OM volgt daarbij de uitleg van de deskundigen. Deskundigen oordelen dat wanneer een kind dat nog niet zelf bewust kan bewegen én letsel heeft, alleen letsel kan hebben dat door een ander is toegebracht. Volgens het OM kan het niet anders dan dat de vader zijn dochter met beide handen krachtig heeft vastgepakt en door elkaar heeft geschud. Ook zou hij de baby met het hoofd tegen een hard voorwerp hebben gestoten.

Wat bepleitte de advocaat?
De advocaat-generaal drukte in haar voordracht de ernst van het feit uit: “Een heel jong kind dat afhankelijk is van volwassenen, hoort beschermd te worden tegen geweld. In deze zaak heeft de verdachte, de vader, zijn kind het meest kostbare afgenomen: het leven. De baby kon zich niet verweren.

Welke straf hangt de verdachte boven het hoofd?
In de OM-richtlijn Kindermishandeling is een indicatie voor een dergelijke situatie gegeven, en dat is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 4 jaar. Vaak is er een situatie waarin de verdachte grote spijt heeft en er meer een ‘ongeluk-’ achtig element in zit. In deze zaak is echter geen sprake van een ongeluk en verdachte heeft geen blijk van spijt gegeven. Een langdurige gevangenisstraf is wat het OM betreft dan ook op zijn plaats.

Shakenbabysyndroom
Het schudden van een baby wordt het shakenbabysyndroom of inflicted traumatic brain injury, genoemd. Hierbij wordt een baby zo hard door elkaar geschud dat het daar klachten aan overhoudt. Als een baby door elkaar wordt geschud, gaat zijn hoofdje met veel kracht heen en weer. Dat kan beschadigingen veroorzaken aan de hersenen, bloedvaten en zenuwen, met blijvend letsel of zelfs de dood tot gevolg. Kinderen met het shakenbabysyndroom blijken vijf tot twintig seconden door elkaar te zijn geschud, meestal minder dan veertig keer. Het komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan vier jaar. De kans op letsel als gevolg van het schudden is het grootst bij baby’s tot ongeveer een jaar.

Leestip!
Hersenletsel baby Hardenberg mogelijk andere oorzaak dan schudden 

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade, het claimen van letselschade en/of smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.