Terug naar overzicht
± min

'Niet meer letselschade door dimmen straatverlichting'

Onderzoekers vonden op basis van data over veertien jaar geen bewijs dat er een verband is tussen het aangepaste straatlicht en de nachtelijke verkeersongelukken met letselschade.

Het doel van het dimmen van straatverlichting is tweeledig: het kan veel energiekosten besparen en de uitstoot van koolstof terugdringen. Tegenstanders vrezen een toename van het aantal ongelukken met letselschade en mogelijk ook meer criminele activiteiten.

Veiligheid inschatten
Voor de studie, gepubliceerd in het Journal of epidemiology and community health, analyseerden de onderzoekers gegevens tussen 2000 en 2013 van 62 lokale overheidsinstellingen die met de straatverlichting experimenteerden, zoals het terugbrengen van het aantal uren licht, het dimmen of helemaal uitzetten ervan en ook het veranderen van de kleur licht met led-lampen.

Om een inschatting van de veiligheid te kunnen maken, bekeken de onderzoekers alle wegen die onder de deelnemende instellingen vallen. Ze bekeken het type straatverlichting en het aantal verkeersongelukken in de avond in vergelijking met overdag. Ze vonden geen bewijs dat er een verband is tussen het aangepaste straatlicht en de nachtelijke verkeersongelukken met letselschade.

Overtredingen
Bij het beoordelen van de hoeveelheid criminaliteit werd data van 2010 tot 2013 geanalyseerd. Onderzoekers keken naar het verband tussen de hoeveelheid criminaliteit in de regio en het type straatverlichting. Typische nacht-overtredingen werden daarin meegenomen. Denk aan inbraak, diefstal van of uit een auto, beroving, geweld en seksueel geweld. Ook hier werd geen bewijs gevonden voor een mogelijke relatie tussen minder straatlicht en meer criminaliteit met bovendien kans op letselschade.

Bron: nu.nl