Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Nieuwe MRI-methode ontwikkeld voor tijdig opsporen hersenletsel

Hersenletsel na bijvoorbeeld een val of botsing is niet altijd gelijk aantoonbaar. Een nieuwe MRI-methode belooft hersenschuddingen en ander breinletsel te ontdekken voordat het levensbedreigend wordt.

Goed nieuws voor slachtoffers van hersenletsel: er is een MRI-methode die breinbewegingen per hartslag kan vastleggen en vergroten. Deze nieuw ontwikkelde methode belooft namelijk moeilijk vindbaar hersenletsel aan te tonen nog voordat het levensbedreigend wordt. De methode is ontwikkeld door onderzoekers aan het Stevens Institute of Technology (SIT) in samenwerking met de Aukland-universiteit en de Stanford-universiteit.

Opsporen van hersenletsel
Bij elke hartslag beweegt je brein een piepklein beetje – zo’n 10 tot 150 micrometer. Dat is nog minder dan de breedte van een haar. Omdat de bewegingen zo klein zijn, zijn ze met normale MRI-technieken moeilijk vast te leggen. Toch zijn juist deze bewegingen belangrijk bij het opsporen van hersenletsel zoals hersenschuddingen. Die bewegingen zeggen namelijk iets over de elasticiteit van de bloedvaten en de stijfheid van het weefsel, twee dingen die afwijkend zijn bij bepaalde hersenaandoeningen.

Leestip!
Nieuwe bloedtest kan mild hersenletsel aantonen

Toepassing op gewonere MRI-beelden
Er was al een methode gericht op het aantonen van dit soort kleine bewegingen. Maar deze methode, DENSE genaamd, is niet standaard beschikbaar op MRI-scanners. De nieuwe methode kan wel worden toegepast op veel gewonere MRI-beelden. Hierdoor is het makkelijker over te nemen door andere onderzoekers, meldt MRI-deskundige Jaco Zwanenburg van het UMC. De nieuwe methode is bekend onder de naam ‘phase-based amplified MRI’.

Leestip!
Ook kinderen met licht traumatisch hersenletsel moet je volgen

Aangeboren hersenafwijking
Voor deze nieuwe methode werd de timing van de hartslag van een gezond persoon verbonden met afbeeldingen van zijn brein om zo een vloeiende beweging te krijgen. Aan de hand van een slim algoritme, precies aangepast op de manier waarop vloeistoffen, zoals bloed, door het brein stromen, worden de hersenbewegingen als het ware vergroot tot op een veel zichtbaardere schaal.00:17
De resultaten van de eerste tests waren overtuigend. Waar bij de gezonde proefpersoon niets geks te zien was, waren op de video-opnamen van de proefpersoon met een aangeboren hersenafwijking duidelijk twee plaatsen te zien waar de breinbewegingen abnormaal waren.

Leestip!
Niet aangeboren hersenletsel van buitenkant onzichtbaar 

Gouden standaard
Zwanenburg geeft aan dat op dit moment een directe vergelijking tussen de resultaten van de nieuwe methode en de DENSE-methode ontbreekt. Terwijl de DENSE-methode als gouden standaard beschouwd kan worden. Zwanenburg en promovendus Ayodeji Adams werken nu samen met de mensen achter deze studie aan een onderzoek waarin beide methoden worden vergeleken.

Bron: Kijkmagazine.nl

 

Heeft u (of uw kind) hersenletsel opgelopen?
En iemand anders is voor deze schade aansprakelijk? Dan hebt u hoogstwaarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Meer informatie? Bel gratis: 0800 – 0112