Terug naar overzicht
± min

Nieuwe valairbag voor ouderen kan val ‘voorspellen’

De TU Delft heeft een valairbag voor ouderen ontwikkeld. De airbag die een val kan voorspellen, moet het aantal slachtoffers met letselschade door vallen terugbrengen.

Uit de laatste cijfers (Veiligheid.nl, 2014) blijkt dat een fors aantal ouderen (88.000) na een valpartij moet worden behandeld op de Spoedeisende hulp. Ook het aantal opnames na een val is met 40.000 flink. En bijna 3.000 ouderen overleefden een val niet. Deze aantallen zullen de komende jaren met de toenemende vergrijzing naar verwachting toenemen.

Naderende val voorspellen
Om letselschade en overlijden na een val te voorkomen, heeft de TU Delft daarom een valairbag voor ouderen ontwikkeld. Het bijzondere aan de valairbag is dat deze de naderende val kan voorspellen dankzij onderzoek van Heike Vallery die het valalgoritme dat instabiliteit bij oudere mensen moet voorspellen, heeft bestudeerd. Hierdoor klapt de airbag op tijd uit.

Lichamelijk letsel
De valairbag van den TU Delft beschermt ouderen tegen lichamelijk letsel, zoals heup- en polsfracturen. Bij een dreigende val door instabiliteit blaast de airbag zich op. De kussens van de airbag kunnen zich aan drie zijdes ontvouwen (links, rechts en achter) waardoor de gebruiker het minst risico loopt op letsel aan de heup. De valairbag is volgens de onderzoekers van de TU Delft en producent WOLK comfortabel en eenvoudig in het gebruik, maar ook onzichtbaar, aangezien het onder de meeste kleren gedragen kan worden. Naar verwachting zal het vernieuwde valalgoritme volgend jaar worden ingebouwd in de eerste serie van valairbags.

Boosdoeners
Waardoor wordt een val bij ouderen eigenlijk veroorzaakt? Uit cijfers van Veilgheid.nl blijkt dat een val vaak wordt veroorzaakt door struikelen (21%), bijvoorbeeld over een steen, tegel of drempel. In 8% van de gevallen is een vaste trap de boosdoener en in nog eens 8% is sprake van uitglijden, bijvoorbeeld over gladde bestrating of een natte vloer. Een val van een 'hoogte' kwam in 7% van de gevallen voor, bijvoorbeeld uit bed of van een zitmeubel. En 5% heeft zich verzwikt.

Wie of wat is aansprakelijk bij een valongeval?

Voor het afhandelen van schade na vallen is het belangrijk vast te stellen wie of wat schuld heeft aan het veroorzaken van het ongeval. Met andere woorden de aansprakelijkheid voor de val moet worden bepaald. Wilt u meer informatie? Bel gratis onze helpdesk op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw het valongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp.