Terug naar overzicht
± min

Nijmegen Decision Tool helpt bij letsel slachtoffers met lage rugklachten

Veel letselschade slachtoffers kampen met lage rugklachten na een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Om patiënten sneller de juiste behandeling te kunnen adviseren ontwikkelt De Sint Maartenskliniek de ‘Nijmegen Decision Tool’, een nieuw hulpmiddel voor de behandeling van patiënten met chronische lage rugpijn.

Succes voorspellen
Behalve tijdswinst is de verwachting dat de Tool ook de kans op succes van een behandeling zal kunnen voorspellen. Onderzoeker Miranda van Hooff van de Sint Maartenskliniek: “Omdat je het behandeladvies baseert op de ervaringen en resultaten van duizenden patiënten met dezelfde symptomen, kun je de patiënt ook een betrouwbare voorspelling geven van de uitkomst van zijn/haar behandeling. Omdat je gelijk de meest optimale behandeling kiest, voorkom je bovendien onnodige onderzoeken en behandeltrajecten. De patiënt kan na de juiste behandeling sneller zijn eigen dagelijks leven oppakken.”

Juridische oorzaak
In Nederland heeft ongeveer 44% van de bevolking te maken met lage rugpijn en daarvan heeft 1 op de 5 te maken met een chronische vorm. Chronische lage rugpijn is een groot maatschappelijk probleem dat op individueel niveau lastig te behandelen is. Veel letselschade slachtoffers kampen met lage rugklachten na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Van de 20 patiënten met letsel die door een orthopedisch specialist worden gezien, komt gemiddeld maar één in aanmerking voor een operatie. Omdat lage rugklachten vrijwel nooit met beeldvormend onderzoek kunnen worden geobjectiveerd, worden ze door medisch adviseurs van verzekeraars zelden of nooit serieus genomen. Vaak wordt vergoeding van letselschade na rugklachten afgewezen. Daar hoeft u geen genoegen mee te nemen. Bij lage rugklachten gaat het niet altijd om de medische oorzaak, maar juist om de juridische causaliteit. Die wordt in het algemeen subtieler vastgesteld dan het medisch causaal verband.

Lage rugklachten na een ongeval? Vraag gerust vrijblijvend advies via bovengenoemd GRATIS telefoonnummer.