Terug naar overzicht
± min

Nog steeds onnodig veel sterfgevallen in Nederlandse ziekenhuizen!

De grootste zorgverzekeraar in Nederland, Achmea, heeft ziekenhuizen gesommeerd de veiligheid van haar patiënten te vergroten om daarmee de jaarlijks meer dan 1000 onnodige dodelijke slachtoffers te voorkomen. Ook moet meer gedaan worden om de tienduizenden complicaties met blijvend letsel te voorkomen. Het aantal letselschadeclaims, als gevolg van medische fouten neemt ook toe, hetgeen wordt onderschreven door een van de grotere letselschadebureaus in Nederland, te weten Jurilex Letselschade BV in De Meern (Utrecht).

Luisteren de ziekenhuizen niet naar deze schreeuw van Achmea, dan lopen zij het risico volgend jaar met Achmea geen contract te kunnen sluiten, waardoor verzekerden van Achmea niet in een 'verkeerd ziekenhuis' geholpen zullen/kunnen worden.

Blijkens gegevens van Achmea zouden slechts 42 van de 93 ziekenhuizen het vereiste management-veiligheidssysteem hebben ingebouwd in haar organisaties. Het systeem zorgt er voor dat voor bepaalde operaties de juiste apparatuur en instrumenten voor de chirurg klaarliggen op de goede plek. Hierdoor voorkom je gevaarlijke en complicerende situaties.

Ziekenhuizen hebben vanzelfsprekend wel richtlijnen en protocollen voor bijvoorbeeld handen wassen en verplegen, maar niet iedereen houdt zich daaraan omdat daar een mate van vrijblijvendheid van uitgaat. Aldus Achmea is de cultuur in veel ziekenhuizen zo dat men niet wil leren van fouten. Dat betekent dat men veel strenger moet worden zonder enige vrijblijvendheid.

Uit cijfermateriaal van de Orde van Specialisten lopen jaarlijks 30.000 patiënten tijdens een behandeling in het ziekenhuis letselschade op, die voorkomen had kunnen worden. Hierbij moet men denken aan tijdelijke of zelfs blijvende beperkingen of een langere ziekenhuisopname. Heel triest is te vernemen dat het zelfs jaarlijks gaat om 2000 sterfgevallen! Ziekenhuizen erkennen wel dat er meer moet gebeuren, maar doen het vervolgens niet voldoende, aldus Achmea.