Terug naar overzicht
± min

Onnodig letselschade door gebrekkige spaakafscherming

De meeste letselschade wordt opgelopen als kinderen (tussen de drie en vijf jaar) achterop de fiets meerijden. Letselschade is meestal eenvoudig te voorkomen met goede spaakafscherming. Echter daarin schuilt het probleem.

Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dit niet in orde bij meer dan de helft (53 procent) van de fietsende ouders. En bij ouders met een tweedehands-fietsstoeltje van ouder dan tien jaar, blijkt zelfs in 90 procent van de gevallen geen (goede) spaakafscherming aanwezig. Dit terwijl spaakafscherming uiterst effectief is om letselschade te voorkomen. Fietsstoeltjes zijn sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gekocht zijn.

Nog meer onveilige situaties
Naast het gebrek aan spaakafscherming waardoor de kans op letselschade groot is, heeft 8 procent van de ouders het fietszitje niet goed gemonteerd, bij 27 procent is de gordel niet goed bevestigd en 61 procent heeft de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt. Dat is niet gering, zeker gezien het feit dat ouders zichzelf gemiddeld een 8 geven voor de veiligheid van de fietsrit.

Fietst u veilig met uw kind? Doe de check
De Task Force Kinderveiligheid roept alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen:

  • Heeft u het juiste fietsstoeltje?
  • Is het stoeltje juist gemonteerd?
  • Heeft u goede spaakafscherming? (een jasbeschermer is niet voldoende!)
  • Heeft u bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt?

Voor meer informatie, kijk op www.veiligheid.nl/opdefiets